Print Page | Close Window

Hvilken type kabinet?

Printed From: SpeakerBuilder
Category: Selvbyg af højttaler
Forum Name: Kabinet beregninger
Forum Discription: Her kan du stille spørgsmål omkring kabinetberegninger. Alt fra spørgsmål om betegnelser og metoder til alm. erfaringsudvekslen.
URL: http://forum.speakerbuilder.dk/forum_posts.asp?TID=1908
Printed Date: 19 Jun 2019 at 23:17
Software Version: Web Wiz Forums 9.56a - http://www.webwizforums.com


Topic: Hvilken type kabinet?
Posted By: Træman
Subject: Hvilken type kabinet?
Date Posted: 29 Dec 2017 at 17:49
Hej

Jeg har et par 7" enheder som jeg gerne vil bruge som bas/mellemtoner i en to-vejs højttaler, jeg ved de er udviklet til en 3-vejs basreflex konstruktion, hvor de spiller som basenheder sammen med en 5,5" mellemtone.
Men efter mit hoved, giver enhedernes data ikke rigtig mening i den sammenhæng.

T/S data:

Re     6,62 Ohm
Mms  19,47 g    -   Incl air load
Rms  1,212 Kg/s
Cms  0,52 mm/N
Bl      6,87 N/A
Sd    145 cm2
Fs     49,9 Hz
Qm   5,04
Qe    0,86
Qt     0,73
Lm    85,6 dB/W   -   Klippel
Vas   15,5 l

Kan man få en fornuftig basreflexkonstruktion ud af enheden, eller skal man vælge et andet kabinetprincip?
Er der eventuelt nogen der kan komme med et bud på hvorfor man vælger at udvikle en basenhed med så høj en Qt værdi, til en basreflex højttaler?
Replies:
Posted By: USXX
Date Posted: 29 Dec 2017 at 19:33
Først troede jeg, at parametrene ikke hang sammen - men det gør de. Qts er ALT for høj til nogen form for basrefleksafstemning - og det skyldes den ret høje resonansfrekvens sammen med den relativt høje bevægelige masse (det må være et ret stift ophæng).

Hvad er det for en enhed? Har du en frekvensgang?


Posted By: USXX
Date Posted: 29 Dec 2017 at 19:38
Umiddelbart virker den enhed mest som tænkt til bilstereo.


Posted By: USXX
Date Posted: 29 Dec 2017 at 20:35
...bortset fra impedansen. 

Medmindre du kører aktivt, ville jeg ikke spilde krudt på en 2-vejs med dem. Med bare lidt baffelkorrektion ender du jo på en ret lav følsomhed/virkningsgrad.

Du kan jo prøve med en form for åben konstruktion - eller smide den i 17-18 liter lukket med en stor kondensator (ca. 700 uF) foran. Så går den til ca. 49 Hz (-3 dB) uden oversving. Jeg regner her med typiske tab og seriemodstand i filterspole.


Posted By: Træman
Date Posted: 29 Dec 2017 at 21:56
Tak for dit svar Ulrik.

Jeg tænkte nok at det ville være helt galt med basreflex. Selvom den bliver brugt til det i den færdige konstruktion.
Det er en Dynaudio 18W75K08XL+ som er udviklet til Focus 340.

Den er ret hårdt hængt op. Og har en rimelig stram bimax spider. Som jeg ved de først introducerede til deres bilenheder til VW for at enhederne ikke skulle rasle for meget/fra hinanden under kørsel, så jeg var lidt overrasket over at se dem på disse meget nyere enheder(til almindelig Hifi brug).
Det er dog dejligt at de har valgt at bruge Kapton i stedet for alu folie til svingspolen, selvom det hårde ophæng nok trækker fordelene lidt i den forkerte retning igen.

Jeg er frisk på at prøve den lukkede med kondensator. Jeg er mest til bas der lyder ordentligt, jeg behøver ikke nødvendigvis kælderdyb bas. Størrelsen passer mig også fint.


Posted By: USXX
Date Posted: 30 Dec 2017 at 09:28
Jeg var måske lidt hurtig til at dømme den ude til basrefleks. I traditionel forstand er den absolut heller ikke egnet, men den falder muligvis inden for det (snævre) interval, hvor den kan anvendes i basrefleks sammen med en stor seriekondensator (som foreslået ovenfor til lukket kabinet). Se mit svar nederst på siden her:  http://forum.speakerbuilder.dk/forum_posts.asp?TID=1804&PN=2&title=lukket-kabinet-med-seriekondensator - http://forum.speakerbuilder.dk/forum_posts.asp?TID=1804&PN=2&title=lukket-kabinet-med-seriekondensator


Posted By: USXX
Date Posted: 30 Dec 2017 at 09:38
Ja, den kan trækkes lige under 30 Hz - men det er ikke super kønt (men ok). Man skal muligvis op i et 2. ordens højpas (og ikke bare en kondensator - det har jeg ikke regnet på). Anyway, hvis dyb bas ikke er målet, så er det nok ikke besværet værd.


Posted By: USXX
Date Posted: 30 Dec 2017 at 10:15
Med blot en seriekondensator passer det med 45 liter (dvs. gulvstående 2-vejs) tunet til ca. 37 Hz (Ø60 mm port, 8 cm lang - det er faktisk gode portdimensioner, når man betragter de problemer, en port ellers kan give). Kondensatoren skal her være 1500-2000 uF. Den går til 30 Hz - dog med et oversving, så den bliver lidt boomy.


Posted By: Træman
Date Posted: 30 Dec 2017 at 11:21
min første sketch af et kabinet var faktisk en gulvhøjttaler, som var lænet bagover, dog lidt mindre end 45 liter. Men jeg opgav det lidt da jeg ikke kunne få noget til at passe med dataene.
Jeg skal jo alligevel til at bygge kabinetter, så jeg kan jo prøve at bygge et af hver, hvem ved, det kan jo være at jeg synes om lyden.

Når man er oppe i så store kondensatorer, hvor meget betyder det så hvilken slags det er? Jeg synes jeg kan huske at jeg så nogle lilla bipolare elektrolytter fra en infinity reference højttaler der blev brugt til det samme.
Hvis det hele skal være folie bliver det ret dyrt, især hvis man så ikke vinder det store ved det alligevel.


Posted By: USXX
Date Posted: 30 Dec 2017 at 14:53
Du køber bare nogle 100 V bipolare elektrolytter fra M.D.L. eller Bennic. Jantzen har desuden nogle Premium ELKO, men de er fysisk større, og da højeste værdi er 100 uF, skal du bruge en del. Ved parallelkobling kan du lade ca. 10% af den samlede kapacitet være en god kavlitet foliekondensator.

http://www.jantzen-audio.com/products/cross-over-components/capacitors/ - http://www.jantzen-audio.com/products/cross-over-components/capacitors/


Posted By: Træman
Date Posted: 31 Dec 2017 at 00:49
Fedt. Havde ikke lige set at Jantzen havde dem.
Er det de samme som Intertechnik Elko smoothfoil? Eller er ELKO bare en type betegnelse?

Hvis det kun er 10% der behøves at være af bedre kvalitet, så har jeg nok til at lave en prøve.
Det må blive det første projekt efter nytår!


Posted By: USXX
Date Posted: 31 Dec 2017 at 09:57
ELKO er bare en forkortelse for ELektrolytKOndensator. Jantzen's Premium er mine foretrukne, når vi taler store værdier. Intertechnik's tilsvarende er udgået - det er kun restlager, de sælger.

Du kan jo selv prøve med forskellige forhold - 10% er bare en tommelfingerregel.Print Page | Close Window

Bulletin Board Software by Web Wiz Forums® version 9.56a - http://www.webwizforums.com
Copyright ©2001-2009 Web Wiz - http://www.webwizguide.com