Print Page | Close Window

Line source vinter projekt

Printed From: SpeakerBuilder
Category: Selvbyg af højttaler
Forum Name: Mit DIY projekt
Forum Discription: Her kan du vise dit projekt frem og få konstruktiv kritik samt se andres projekter.
URL: http://forum.speakerbuilder.dk/forum_posts.asp?TID=1810
Printed Date: 29 Mar 2024 at 14:50
Software Version: Web Wiz Forums 9.56a - http://www.webwizforums.com


Topic: Line source vinter projekt
Posted By: Hansmlauridsen
Subject: Line source vinter projekt
Date Posted: 26 Okt 2016 at 21:38
Hmmm

Så fik vi flyttet fra Aarhus og til Silkeborg her i sensommeren og jeg måtte derfor "skrotte/vidresælge" det projekt jeg havde gang i i foråret da jeg ikke havde den nødvendige plads under flytning og heller ikke den nødvendige plads i det nye hus. 

OG havde egentligt bestemt mig for at undgå DIY i et par år da det tager for meget af min tid...Mennn man har et standpunkt til man tager et nyt. Og hokus pukos jeg har igen fået lavet den nødvendige plads til at bygge højtalere..Undskyld Kirsten

Hvad jeg fik ud af forårets Line source projekt er at jeg virkelig er glad for konceptet og den måde det spiller på. OG jeg lærte også at man IKKE kan lave det som en 2vejs med en tweeter i midten. Så snart man bryder båndet af de mange enheder falder lyden sammen. Enten skal man køre med 2 lige lange bånd af enheder. eks. bas/mellemtone og diskant, eller med fuldtoner så man helt undgår delingen. 

SÅ nu vil jeg prøve det med fuldtoner for at holde mig skarpt til konceptet og også for nemhedens skyld. 

Jeg elsker gode fuldtoner uden delefilter og da jeg også har et kærlighedsforhold til SB Acoustics(spiller på Satori i stuen) så valget kan jo selvfølgelig kun falde på sb65wbac25-4

http://www.sbacoustics.com/index.php/products/wideband/2-sb65wbac25-4/

Så planen er et sted imellem 15 og 24stk af disse per side fordelt på ca 160-180cm

OG det vil blive et lukket alu kabinet, da det er super nemt at lave da man bare bestiller alu profilet hjem via Ebay. 

Kunne være denne model som måler 160mm x 80mm i 3mm godstykkelse. OG så bruge den lange side som front. 

http://www.ebay.com/itm/182168413226

 

I forhold til bunden, så behøver de ikke gå dybere en 80Hz da jeg er den lykkelige ejer af en JL audio E110 Sub. Og til dem der ikke lige kender mærket er det meget vel at google. De laver ubetinget nogle af de vildeste sub enheder på marked.

Den er godt nok dyr, men jeg har aldrig hørt bedre bas. Den spiller dybt, er ultra hurtig og præsis og så har den en "varm" klang der gør den meget nem at lytte til. OG så er den bygget som en kampvogn. Selv med membranudsving på 50-60mm er kabinettet og enheden tavs som graven. Der er simpelthen intet mekanisk støj overhovedet. Og sidst men ikke mindst er den nem at integrere..

Se dette er en rigtig basenhed....Hele kabinettets alu front er chassisrammen af enheden....porno...Uhh
 


Hvis jeg kommer med til julefrokosten tager jeg subben med.

Ulrik har godt nok i en anden tråd en bette smule sagt at der var/er bedre alternativer til et projekt som dette, men har nu i over et halvt år ikke kunne slå ideen med disse enheder ud af hovedet, så nu skal det ud i livet....

Så noget i stil med dette, altså et langt slankt kabinet med en masse identiske enheder. 



De første enheder er bestilt hjem fra Rabu til en tester.. More to come..

Mvh Hans


-------------
Jeg er og bliver en meget forvirret mand med 1000 ideer i hovedet og knap så mange på tegnebrættet



Replies:
Posted By: JAV
Date Posted: 27 Okt 2016 at 21:41
Læste ikke i første omgang, at du have sat dig fast på profilet/kabinettet, så jeg kreerede hurtigt dette forslag. Det kan måske blive inspiration til næste line-source projekt istedet..



Men spændende projekt!


-------------


Posted By: Hansmlauridsen
Date Posted: 29 Okt 2016 at 13:22
Hej

Jeg har bestemt ikke låst mig fast endnu på et bestemt design, men finder metoden med alu pofilen spændende. Og det forslag du er kommet op med ligner jo også en million, men kræver vist tilgang til CNC maskiner der kan fræse i alu, og ikke mindst en der kan CAD  tegne det. OG det er desværre et negativt svar på dem begge fra mig. 
Men hvis det er noget du kan lede mig ind på sporet af må du hjertens gerne sende mig en PM.

Men når nu det er kabinettet der nævnes vil jeg gerne høre hvad erfaringer og teorier der er i dette forum til frontbafflens bredde. For jeg kan se at de fleste komicielle designs har front der er max 2-3cm bredere en enhederne. 

For der også muligheden for at presse dem ned i et rør som dette, og det vil nok også se lidt frækt ud.



På grund af de små dimensioner finder jeg det ikke super fedt at lave det i træ, da jeg vil have dem til at være så fri som mulig på bagsiden så de ikke bliver kvalt. 

Alle inputs er velkomne

Der er i øvrigt kommet et sæt enheder hjem som skal testes lidt på, og jeg vil kommentere på dette senere.

Mvh Hans



-------------
Jeg er og bliver en meget forvirret mand med 1000 ideer i hovedet og knap så mange på tegnebrættet


Posted By: Roky
Date Posted: 29 Okt 2016 at 15:47
Spændende projekt. Jeg følger med på sidelinjen.


Posted By: daniels
Date Posted: 31 Okt 2016 at 12:23
Jeg er spændt på at høre hvordan toppen lyder, for jeg har meget blandede oplevelser af diskant på diverse fuldtoner :(

Ofte har jeg skullet op i lidt dyre fuldtoner (3-400+), for at få toppen med, og så bliver lidt dyrt i enheder (for mig).

-------------
__________________________________________
DanielS - Alkohol tager toppen af ubehagen ved livet - Der findes ikke dårlige ideer, kun mangel på vilje til at udføre dem!


Posted By: Hansmlauridsen
Date Posted: 31 Okt 2016 at 14:04
Hey

Tja, jeg har samme erfaring som dig med toppen på fuldtoner. Og ja, det kan hurtigt blive dyrt hvis man vil have det hele i en enhed. 

Men jeg tror at den pga sine kun 2-2½" og alumembran vil kunne gøre det bedre en forventet

Jeg skal lige forbi Mads og hente det første sæt som han har fået hjem og så giver jeg en tilbagemelding senere på ugen når de har fået et par dages massage i kælderen. 

Hvis dette projekt skal lykkes, eller overhovedet startes skal de kunne spille 100-20000Hz for jeg gider ikke at lave en 2vejs igen.. Og de skal være rigtig gode før jeg gider at mide 8-9000kr afsted på den konto.

Mvh Hans

 


-------------
Jeg er og bliver en meget forvirret mand med 1000 ideer i hovedet og knap så mange på tegnebrættet


Posted By: Hansmlauridsen
Date Posted: 02 Nov 2016 at 15:25
Hej
Så er der blevet leget og lyttet med det første sæt. Byggekvaliteten er som normalt fra SB top dollar og de er altså betydelig mindre en de ser ud på billeder..

Nå, første indtryk af dem bare liggende på et bord med en telefon over i en effektblok er ikke super godt, men dette kan nemt skyldes opsættet!!!!
De har ikke meget niveau og bliver hurtigt presset, sjovt nok med de små dimensioner. MEN til gengæld lyder faktisk OK på selv denne dårlige måde. 
Men måtte også hurtigt indse at denne metode ikke er noget værd i forhold til projektet. Så jeg har bestilt 6stk mere og så når de lige kommer hjem i næste uge bliver de monteret i en åben baffel. Og så håber jeg at det med 4stk per side vil give et bare lille indtryk af hvad de kan. 

Det skal siges at når jeg lavede en hurtig -10db ved 60Hz på EQ i afspilleren på telefonen kunne skabe mere lyd en forventet af størrelsen på enheden. Så lige gyldigt hvad kommer dette ikke til at lade sig gøre uden DSP eller et skarpt filter til at skære alt under 60-70Hz væk.

Enheden kan desuden i dette simple opsæt utroligt nok gengive bas!! 

Glæder mig til at se hvordan det går med de 4 enheder per side. Om der kommer hørtbart mere output, eller sagt på en anden måde om der kommer nok output. 

More to come










-------------
Jeg er og bliver en meget forvirret mand med 1000 ideer i hovedet og knap så mange på tegnebrættet


Posted By: USXX
Date Posted: 02 Nov 2016 at 15:39
Fint projekt! De bliver (naturligt nok) forholdsvis hurtig presset under resonansfrekvensen, men med stereo subs bør det ikke volde store problemer. Jeg tror nu, du bliver fint tilfreds med toppen - men jeg har ikke prøvet dem i en linjekilde med al det lobing, det vil give. Anvendt alene i en lille kasse er toppen rigtig fin for en wideband, synes jeg.

Jeg vil råde dig til at bruge kabelsko og ikke lodde kabler/ledninger på, da plastikken hurtigt bliver blød ved lidt for meget varme.

Jeg er spændt på, hvor godt du får dæmpet den lukkede transmissionslinje uden at kvæle den helt. Der vil være mange trykminima og -maksima i det rør - og enhederne sidder forskelligt (dvs. mere eller mindre heldigt/uheldigt) i forhold til disse.


Posted By: Frost
Date Posted: 02 Nov 2016 at 17:57
Jeg har brugt sådan sådan fuldtoner i en centerhøjtaler, dog koblet lidt anderledes (bessel array).. membranarealet svarer til 2 stk aktive enheder, og i et lukket kabinet laver de faktisk en ganske hæderlig lyd. Når jeg ser film, så skærer jeg dem ved 150hz, og så er belastbarheden fin. 
 


Posted By: Hansmlauridsen
Date Posted: 04 Nov 2016 at 11:20
Hej

Tak for tilbagemeldinger. Og tak for tippet med kabel sko.. 

Hvis så frem jeg er tilfreds med lyden når jeg lige kommer i gang med de 4stk per side og hvis jeg vælger at bruge en aluprofil som kabinet er jeg også nød til at lave ledningsnettet på forhånd og derefter nedsænke det i røret. Bliver nok noget bøvl, men det er selvfølgelig også kun en engangs forstilling. 

Nu her mens jeg venter på de resterende enheder kom jeg til at tænke/google lidt mere om selve konceptet. Dette giver desværre kun flere spørgsmål som jeg håber i kan hjælpe med. 

De første er placeringen af selve højtaleren i rummet. 

For der er jo muligheden for at lave en standart fritstående højtaler som kan flyttes efter behag, men efter at have læst op på denne artikel fra Wisdom audio falder tankerne på fordelen ved væghængt/close wall. For så vidt jeg er oplyst er den store fordel ved line source de meget mindre refleksioner fra loft og gulv. Og hvis man også kan eliminere/mindske refleksioner fra bagvæggen må dette da kun være en fordel eller hvordan? 
Nogle der kan komme med fordele/ulemper?

Artiklen "Line Source Advantages" fra Wisdom Audio.  http://www.wisdomaudio.com/sage_series-line-source-advantages.php

Det giver da om ikke andet en mindre komplex konstruktion da jeg ikke skal lave en fod og div afkoblings dimser. OG da jeg alligevel vil skære dem i bunden vel der jo heller ikke komme nævneværdigt resonanser/rystelser fra kabinettet. 

Og så kan de heller ikke væltes af børnene..(ustyrlige små .....)

OG hvis man vælger at få dem op på væggen, skal man så have en bred baffel eller en smal?

Men jeg har jo også igen og igen oplevet hvor meget placering af højtalerne betyder for lyden og ikke mindst oplevelse af rum, soundstage og 3D.

Det andet jeg kom til at pusle med er teori/praksis om fase. For ideelt skal der vel være samme afstand fra nederste og øverste enhed til øret. Så hvis jeg sidder med øret i 100cm og nederste enhed er 20cm fra gulvet må og skal den øverste enhed være i 180cm?

Eller er det bare at få proppet så mange enheder i at de er så tæt på gulv og loft som muligt?

Og helt idealt vil det vel være at lave en buet front der giver samme afstand til alle enheder fra lytteposition hvilket jeg ikke gider at lave og syntes i øvrigt også det ser træls ud..

Mvh Hans
 


-------------
Jeg er og bliver en meget forvirret mand med 1000 ideer i hovedet og knap så mange på tegnebrættet


Posted By: daniels
Date Posted: 05 Nov 2016 at 21:08
Der er lidt god information og erfaringer at hente her:

http://www.hifisentralen.no/forumet/diy-og-utvikling-ha-yttalere-forsterkere-etc/76062-line-array-fulltone.html - Hifisentralen.no

Et velkonstrueret line array bryder med mange af de principper, "almindelige" højttalere arbejder/kæmper med.
Selve lobbing effekten udnyttes og bliver en positiv ting i et line array - og det er bestemt ikke min erfaring, at man kan høre en lobbing effekt i et line array.

Der er nogle whitepapers og PhD afhandlinger om emnet rundt omkring (kan selvfølgelig ikke finde dem, når jeg ville linke til dem her), men det er et meget spændende koncept - og man skal faktisk glemme lidt de fingerregler man bruger til "traditionelle" højttalere.


-------------
__________________________________________
DanielS - Alkohol tager toppen af ubehagen ved livet - Der findes ikke dårlige ideer, kun mangel på vilje til at udføre dem!


Posted By: USXX
Date Posted: 07 Nov 2016 at 08:51
Nej, decideret lobing er meget begrænset ved den størrelse enheder ved selv høje frekvenser. Det afhænger meget af lytteafstanden. Jo længere linjekilde/jo flere enheder, desto længere skal man væk for at have en jævn respons. Problemet er som sagt ikke så meget lobing, men derimod at niveauet vil aftage ved højere frekvenser - og det kan godt være -2 dB allerede ved 5 kHz med den aktuelle enhed. Med den kobling (med 12 enheder), som vises på side 13 i Daniels link, opnår man en relativ forbedring på måske 3-4 dB ved 20 kHz - men niveauet er stadig aftaget noget i toppen (så i den henseende er det fint nok, at SB65 hæver mod toppen - omend det kun er on-axis).


Posted By: Hansmlauridsen
Date Posted: 07 Nov 2016 at 16:13
Hej

Ja, var også kommet til konklusionen selv at lobing ikke blive det største problem for projektet. 

Usxx : Det fra side 13 i linket du henviser til kan vel også lade sig gøre med det dobbelte så?, altså 24 enheder. 

Går ud fra det er denne kobling du henviser til, og jeg skal lige forstå det ret. Vil det også imødekomme det lille problem med at alle enheder ikke har samme afstand til øret?





Mvh Hans


-------------
Jeg er og bliver en meget forvirret mand med 1000 ideer i hovedet og knap så mange på tegnebrættet


Posted By: USXX
Date Posted: 08 Nov 2016 at 07:57
Jeg har ikke regnet på den type kobling før, men naturligvis bør det kunne udvides. Der er et link 'untitled' i den pågældende post på det norske forum, hvor du kan se konfigurationer med andet antal enheder.


Posted By: USXX
Date Posted: 08 Nov 2016 at 08:21
Nej, denne kobling retter ikke op på delay, men den giver de yderste enheder mindre vægtning, og dermed kommer de (og deres delay) ikke til at spille helt så kraftigt ind.


Posted By: daniels
Date Posted: 08 Nov 2016 at 08:31
Tør man sige; aktivt filter med DSP :-)

-------------
__________________________________________
DanielS - Alkohol tager toppen af ubehagen ved livet - Der findes ikke dårlige ideer, kun mangel på vilje til at udføre dem!


Posted By: USXX
Date Posted: 08 Nov 2016 at 08:39
Originally posted by daniels

Tør man sige; aktivt filter med DSP :-)

Det ville jo være optimalt, men idéen her er vist at undgå dette!?


Posted By: USXX
Date Posted: 08 Nov 2016 at 08:47
Her ses en sammenligning (simulering) af to arrays med hver 12 stk. SB65WBAC25-4 siddende helt tæt sammen (på en linje). Lytteposionen er her 3 meter fra højttaleren (det har betydning) ud for midten af array'et. I det "normale" array er enhederne arrangeret i tre parallelsektioner med hver fire seriekoblede enheder. Der er anvendt en simpel stempelmodel for enhederne (hver membran er et ideelt/stift cirkulært stempel med arealet Sd), hvor spredningen er givet ved Bessel-funktionen.




Posted By: Hansmlauridsen
Date Posted: 08 Nov 2016 at 09:24
Hej

Tak for det visuelle Usxx, det hele bliver så dejlig håndgribeligt. 

Vedrørende DSP, så er det noget jeg er stor fortaler for. I min verden er signaltabet ikke større en det der opnås ved et passivt filter. Og igen så skal man ikke købe det billigste, man får nu engang det man betaler for.  

Jeg tror dog at jeg vil prøve at bruge Lyngdorf denne gang frem for mit normale MiniDSP. Men mere om dette på et andet tidspunkt. 

Jeg får lige produceret et par hurtige baffler i dag til første test opsætning. De første forsøg vil blive i en åben baffel, men ideen er at det skal være i et lukket kabinet når jeg kommer så langt.

Mvh Hans


-------------
Jeg er og bliver en meget forvirret mand med 1000 ideer i hovedet og knap så mange på tegnebrættet


Posted By: Hansmlauridsen
Date Posted: 14 Nov 2016 at 23:38
Hej

Så har jeg haft en aften med første test opstilling. Altså som billedet viser 4 enheder per side koblet til 4Ohm og på en åben baffel. 
Jeg har kørt signalet igennem min sub som har 24db filter der følger delefrekvensen med subben. Dejligt nemt værktøj. 

Setuppet er som følger : Streaming over i en Nuprime Dac 9 der kører både som DAC og forforstærker  vidre over i JL audio e110 sub igen vidre til en Audiolab M-Pwr og derfra ud til højtaler enhederne

Det positive først :
De spiller selv i dette simple setup overraskende godt. Meget dynamisk og levende at lytte til. 
Enhederne arbejder utroligt hurtigt og har en klar neutral klang. 

Der er længe diskant nok, og det der er, lyder godt. Det er ikke skarpt, med dejligt præsist og allerede her ved kun 4 enheder fornemmes fordelen ved de flere enheder med den dejlige fylde og dynamik der komme på top oktaverne. Noget jeg virkeligt godt kan lide. 

De kan spille meget højt selv når man ikke skærer dem ned af til, altså med fuld frekvens. Mere højt en jeg finder det rart at lytte til. Så med 20+ enheder bliver man nok aldrig dynamisk begrænset. 

Igen med 20+ enheder bliver der rig mulighed for at DSP dem i bunden med nogle ekstra db

Dette simple setup er noget man faktisk kan holde ud at lytte til. Sjældent jeg oplever det i første test..Cool

Og så det negative. 

De kan bestemt ikke spille i åben baffel, da de simpelthen mangler fylde i hele mellemtone området, men det havde jeg nu heller ikke regnet med. Her bliver de simpelthen for små.
Desuden lyder enhederne ikke godt på bagsiden(altså på bagsiden af bafflen), hvilket er noget jeg ikke før har oplevet. Men nok grundet at de bliver "klemt af de 10mm baffel.

Den fysiske størrelse begrænser betydeligt på frontbaffel muligheder. Allerede ved 4-5mm begynder enheden af blive "klemt inde". Og det er simpelthen ikke nemt at arbejde med så små udskæringer i træ når det heller ikke må være i særlig tykt gods. 

De spreder virkeligt dårligt af selv en fuldtone at være. OG bare bevægelser på 10-15grader fra sweetspot ændre betydeligt på diskant niveauet. Så forudser at hvis de bliver justeret i niveau ved en 15-30graders(let toe in) vinkel på lytte positionen. Vil de skrige lige på(on axis)

Konklusionen :

Dette projekt har fået "grøn lys" af både fruen og jeg, kvaliteterne overskygger længe ulemperne. 

Enhedens fysiske dimensioner og deraf begrænsninger undgåes ved brug af Alu baffel/kabinet pga de kun 2-3mm gods tykkelse. OG i alu får jeg det hele CNC skåret. 

Jeg er ret sikker på at når de kommer i et lukket kabinet kommer der mere fylde i hele grundområdet og igen med muligheden for DSP da de kan tåle betydelig mere power en først antaget. De spiller simpelthen noget højere uden af kny en jeg havde regnet med. 

Det med spredningen tror jeg også bliver et sekundært problem pga konstruktions konceptet med den lange linjekilde. 

Så nu mangler der jo bare at bestille for 8000-9000kr enheder(vil dog starte med at køre 12 per side i lukket kabinet ved test nr. 2)







-------------
Jeg er og bliver en meget forvirret mand med 1000 ideer i hovedet og knap så mange på tegnebrættet


Posted By: daniels
Date Posted: 15 Nov 2016 at 21:07
Snæver spredning kan jo være en fordel - så blander rummets vægge sig ikke så meget.

Men de kan så godt blive lidt ego-højttalere.
Det gør ikke noget i min verden.

-------------
__________________________________________
DanielS - Alkohol tager toppen af ubehagen ved livet - Der findes ikke dårlige ideer, kun mangel på vilje til at udføre dem!


Posted By: Kjeldsen
Date Posted: 16 Nov 2016 at 09:52
lækkert at se nye projekter. Glæder mig til at høre om det bliver for snævert et lyttevindue



-------------


Posted By: Hansmlauridsen
Date Posted: 16 Nov 2016 at 14:35
Hej

Tak for respons.

Det skal lige nævnes at det kun er toppen som "lukker lidt ned" ved lytning off axis. Mellemtonen er fint med og det er jo også hvad enheden måler i følge SB`s egne data. Men jeg er ret sikker på at når der kommer en del flere enheder på vil den ekstra membran areal der gengiver de frekvenser udligne det en del. Men det ved jeg jo af gode grund ikke før det er afprøvet. 
Der er bestilt 16 enheder mere til test 2 med 12 stk per side, og det vil nok åbenbare om min teori holder.

Tror at en enkelt af disse eller 2stk som dedikeret mellemtone i et 3 eller 4 vejs system vil sparke seriøst røv...



Mvh Hans M. Lauridsen

  


-------------
Jeg er og bliver en meget forvirret mand med 1000 ideer i hovedet og knap så mange på tegnebrættet


Posted By: Hansmlauridsen
Date Posted: 22 Nov 2016 at 11:37
Hej

Så fik jeg lige samlet kabinet nr 1 til test forsøg nr. 2..

De er 125cm høje, 12cm brede og 15cm dybe. Side, top og bund er lavet i 21mm nåletræs krydsfiner.. front og bag er lavet i 6mm Birkefiner. De har et indenvendig mål i bredden på under 8cm, så de er egentlige stabile nok selv om det er en tynd baffel. Men det er den bedste af alle under vedrørende indbygningsdybden på disse små enheder. OG under alle omstændigheder vil den endelige baffel blive lavet i 3mm Aluminium hvor de er monteret på indersiden/bagfra for max udluftning og de 3mm er lige en my større en højden på kantophænget, men med en 45 graders faset kant i udskæringen betydet det nok intet. Og om ikke andet vil det blive betydelig kønnere at se på, hvilket til gengæld har betydning når de blive ca 2m høje. 

Soklen er fra et sæt Audio Magic Genta. 

Igen de er ikke færdig samlet/monteret. blot samlet let for lige at tage et par billeder til tråden. Og derfor heller ingen bagplade endnu. Man kan også lige skimte de 2 indre afstivninger. De vil blive godt beklædt med bitumen på alle mulige flader





Mvh Hans





-------------
Jeg er og bliver en meget forvirret mand med 1000 ideer i hovedet og knap så mange på tegnebrættet


Posted By: Hansmlauridsen
Date Posted: 23 Nov 2016 at 20:29
Hej

Så fik jeg lige toppet bestillingen på enhederne til 22stk, således at jeg har 15stk per side. De skulle gerne komme her fredag/lørdag..

SÅ, nogle der har et fantastisk forslag til hvordan jeg wirer 15 af disse enheder?

OG så har JAV lavet dette fantastiske 3D billede af et meget muligt outcome af dette projekt..



Mvh Hans 


-------------
Jeg er og bliver en meget forvirret mand med 1000 ideer i hovedet og knap så mange på tegnebrættet


Posted By: Hansmlauridsen
Date Posted: 11 Dec 2016 at 12:36
Hej

Så kom der gang i test opsætning/forsøg nr. 2

De er konstrueret igen som åben baffel da jeg fra flere sider er blevet opfordret til ikke at opgive dette endnu. Dog denne gang godt med en god åbning til bagsiden af enheden. Dette har givet en hel del friere lyd fra enheden som ikke længere kommer i "klemme". Så det fjernede et af kritik punkterne fra forsøg nr. 1. Lyden er nu meget ens på begge sider af membranen i mellemtonen. 

De er koblet med 5 parallel grupper der så kører i serie med en fælles modstand på 6,2Ohm.

Men umiddelbare oplevelser efter de har spillet i 12-15timer med god dynamik/lydtryk:

Opsættet er med en Lyngdorf Tdai2170 som kører med aktiv Roomcorrection. Min Jl Audio E110 som mono subwoofer og så selvfølgelig højtalerne dirkete ind i forstærkeren. Room correctionen finder selv den passende skæring imellem sub og højtalere inc fase også videre. 

1. De kan spiller tordende højt uden at kny. Altså som virkeligt højt i vores 40m2 stue, og med masser af lyd og dynamik i hele huste på lidt under 200m2. fedt......Der kommer rigtig meget lyd ud af dem.

2. De er meget svære at trække og kan godt trække tæt på alle kræfter ud af Lyngdorf forstærkeren. Igår da jeg så film var volumeen oppe på -5db på dens skala som køre fra -99 til +12. Vigtigt at nævne i denne sammenhæng er at den har en liniær forforstærker del/volume kontrol. 

3. Til gengæld kommer en del af lyden fra selve bafflen, for første gang har jeg prøvet at når man sætter øret ind imod selve bafflen af den spiller en meget forvrænget mellemtone der skriger i øret. Så i dag vil den bliver dæmper på begge sider med 3mm Bitumen. Fronten er lavet i 9mm Birkekrydsfiner. 

4. Et problem fra test forsøg nr. 1 der ikke er løst er den meget dårlige spredning af de høje frekvenser. sb65wbac25-4 er en rigtig fin enhed som spiller rigtig godt mellemtone, både den dybe og høje. On axis spiller de også meget fin diskant, men de spreder ufatteligt dårligt i diskanten. Man skal ikke langt op i frekvens før selv 15graders off axix er et problem. dette resultere i selv med en åbenbaffel konstruktion skal man ikke sidde mere en en halv meter fra sweetspot før det opleves at stereobilledet forsvinder og man kun har følsen af at høre den ene højtaler. Hvilket er et problem når man bare sidder 2 i sofaen og ser film. En virkelig irreterende faktor ved disse enheder.....
MEN det skal så siges at jeg jo endnu ikke har haft DSP på dem til at hæve toppen som jo i konceptet vil være faldende. Lyngdorf`s Room correction retter ikke op på frekvenskurven, blot rummets indvirkning på selv samme
Jeg vil i dag lege en del mere med placering og vinkling for at se om dette kan rettes lidt ind. 

5. Terminalen på enhederne er meget dårligt konstrueret. Deres hæftning på selv chassiet er så tynd og pårøs at man ikke kan montere bare en lille smule stramme kabelsko uden at de brækker af chassis kanten. Og man kan da slev ikke afmontere dem igen. Og som Ulrik selv har nævnt tidligere i denne tråd er lodning ikke en god mulighed da de nemt smelter af chassis kanten. Alt respekt Ulrik, men jeg vil gå så langt som at kalde dette en konstruktions fejl, og meget lidt brugervenligt. Det efterlader kun muligheden for dårligt kontakt. 

6. Jeg er ret sikker på de skal have MANGE timers tilspilning før de spiller optimalt, så jeg vil opdater igen om nogle dages tid når de har fået 100+ timers "massage"

De spiller godt selv med de "skrigende" baffler og den meget dårlige spredning i toppen.

I næste uge vil jeg få en Groundsound aktiv delefilter på som vil kunne udjævne frekvenskurven og give de ekstra DB i toppen. OG derfor vil jeg også kunne komme med målinger. 

Så med en masse arbejde vil dette nok godt kunne gå hen og blive rigtig interessant projekt. 

De skal også afprøves i et smalt og lukket kabinet som tidligere vist. 

Når jeg har fået leget med disse højtalere og kommet til konklusionen om det er værd at fuldføre vil de sidst 10-15stk enheder per side blive tilføjet.  

Vil det iøvrigt gøre en forskel om man kobler dem parallet med 3 grupper af 5 serie koblet enheder? 









More to come. 

Mvh Hans


-------------
Jeg er og bliver en meget forvirret mand med 1000 ideer i hovedet og knap så mange på tegnebrættet


Posted By: Hansmlauridsen
Date Posted: 27 Dec 2016 at 23:56
Hej

Og så har de ellers fået "tæsk" i et uger og lyder er bestemt faldet lidt til ro og mellemtonen skriger ikke helt så meget mere.

Og her kommer lige lidt simple målinger laver via Audiotool/Android og en Dayton IMM-6 kalibreret mikrofon og Pink Noise. 

Det første billede er i lytteposition, billede 2 er målt ca.1m fra center af højtaleren og billede 3 er ca.5cm fra midterste enhede

Det er da bestemt ikke så mærkeligt at jeg føler mangel af topfrekvenser...

Kan min kobling have noget at gøre med det? Nogle der vil komme med et bud på om det vil have nogle indflydelse om jeg kobler dem parallel med 5 grupper af 3 i serie istedet for nu hvor de er seriekoblet med 5 grupper af 3 i parallel. Igen pga de utroligt irreterende terminaler vil jeg ikke gøre forsøget for sjovt...

I morgen vil jeg forsøge at rette det op via aktivt delefilter, men jeg tror ikke på nogen måder det kan rettes op til at der vil være niveau nok over 10Khz i lytte position desværre. Men forsøges skal det.. 









Mvh Hans



-------------
Jeg er og bliver en meget forvirret mand med 1000 ideer i hovedet og knap så mange på tegnebrættet


Posted By: Roky
Date Posted: 28 Dec 2016 at 20:13
Super fedt med de detaljerede opdateringer !
Har du korrigeret for baffelstep? 
Jeg tænker din baffel er omkring 30 cm bred -  baffelsteppet indtræder så ved (115/0,30) = ca 382 Hz. Det synes at stemme meget godt overens med faldet i niveau på din måling/graf nr 2 og 3 Smile


Posted By: Hansmlauridsen
Date Posted: 29 Dec 2016 at 14:03
Hej

Efter at have koblet dem på flere forskellige måde og ned på "kun" 9 enheder per side må og kan jeg kun komme til den konklusion at dette projekt ikke kan lykkedes. Jeg kan måske med volsomt meget DSP få reguleret toppen ind op til ca 16Khz, men det vil ikke blive en detaljeret og/eller raffineret diskant. De vil nok komme output, men ingen kvalitet. 
Og skal jeg ned på kun 6 enheder per side ryger hele line source konceptet hvilket var hele formålet...

En mulighed kunne være at tilføje en tweeter række på begge højtalere og lave dem 2vejs, men så er det helt hul i hovedet at bruge en 2½" som ikke kan spille bas. Så giver det en hel del mere mening at gå op i 6-8" enheder som også kan spille bas. 

Jeg skulle så have lyttet lidt mere til Ulrik da han nævnte for mig at det ikke er de optimale enheder til netop dette projekt..

Dette projekt er hermed opgivet, slukket og lukket..

Godt nytår 
Mvh Hans


-------------
Jeg er og bliver en meget forvirret mand med 1000 ideer i hovedet og knap så mange på tegnebrættet


Posted By: Mik112
Date Posted: 29 Dec 2016 at 18:08
Hvad sker der men linesourcen hvis du eks.v. fjerner een 2½ enhed i ca.75 cm højde og erstatter den med en Diskant delt ved 4kHz og lader de andre spille fuld frekevensområde?

Mvh/Mik112


Posted By: Hansmlauridsen
Date Posted: 01 Jan 2017 at 21:43
Hej

Mik112 : Hele dette forsøg/projekt har omhandlet at jeg ville køre/have dem som fuldtoner, for som tidligere skrevet hvis det skal være en 2 vejs vil jeg gå efter større bas/mellemtoner for at undgå brug af subwoofer. Jeg har et 2 vejs aktivt delefilter og vil derfor ikke op i 3vejs. 

Jeg har iøvrigt sendt dig en PM.

Mvh Hans


-------------
Jeg er og bliver en meget forvirret mand med 1000 ideer i hovedet og knap så mange på tegnebrættet



Print Page | Close Window

Bulletin Board Software by Web Wiz Forums® version 9.56a - http://www.webwizforums.com
Copyright ©2001-2009 Web Wiz - http://www.webwizguide.com