Print Page | Close Window

Raidho og AT

Printed From: SpeakerBuilder
Category: Selvbyg af højttaler
Forum Name: Mit DIY projekt
Forum Discription: Her kan du vise dit projekt frem og få konstruktiv kritik samt se andres projekter.
URL: http://forum.speakerbuilder.dk/forum_posts.asp?TID=1600
Printed Date: 19 Apr 2024 at 13:56
Software Version: Web Wiz Forums 9.56a - http://www.webwizforums.com


Topic: Raidho og AT
Posted By: LektorBlomme
Subject: Raidho og AT
Date Posted: 08 Apr 2015 at 14:30
Hejsa

Lidt kort om mig selv:
Jeg er nybegynder indenfor hjemmebyggede højttalere. Jeg har ingen begreb om hvordan delefiltre konstrueres eller måles, men kan godt lodde og sætte et kabinet sammen.
Jeg har ikke haft 20 forskellige højttalere og forstærkere, så min referenceramme er begrænset.

Nu til det mit indlæg handler om. Smile 
Jeg har bygget et par højttalere, som jeg ikke er helt tilfreds med.
Først lidt om hvorfor jeg har valgt denne model: Jeg spillede tidligere på et sæt Yamaha NS-1000M som jeg var ret tilfreds med. Til sidst måtte jeg dog opgive at elske designet, så jeg besluttede at det var tid til at lave nogle selv, som jeg kunne være mere tilfreds med i min stue.
Det jeg kunne lide ved de gamle Yamahaer var især den meget præcise spillestil og detaljegrad, som de især havde i de højere frekvenser. Derfor gik jeg efter nogle mere eksotiske enheder, og sprang til, da jeg havde muligheden for at anskaffe et par Raidho-diskanter (tænkte at de kunne matche Yamahaernes beryllium). 

Da det er svært at lytte sig frem til de højttalere man gerne vil have, når man vil bygge selv, forsøgte jeg at læse mig til, hvad der kunne lyde godt for mig. Da jeg i forvejen var bekendt med Troels Gravesens hjemmeside - og hans arbejde, som jeg beundrer - tog det ikke lang tid før jeg besluttede mig for at bygge et sæt ATR25.
Det skal siges med det samme, at de ATR25 gør mange ting rigtigt godt. Yamahaerne var ikke perfekte; jeg savnede noget mere præcision i bassen, og sammenhængen mellem bas og mellemtone var ikke optimal. ATR25 går dybere, og de har mere styr på bassen i direkte sammenligning. Endvidere er ATR25 en mere neutral højttaler, hvor jeg synes der er god sammenhæng fra dyb bas til de høje frekvenser, men!
Jeg savner mere åbenhed! Mellemtonen (ATerne?) har en tendens til at lyde lidt "lukket" (i forhold til Yamahaerne), og det kan jeg ikke helt få til at give mening. Confused

Jeg synes at jeg før har læst, at AT - især i deres 6" version - er blevet lovprist for god mellemtone. Er det bare mig der har en helt anden smag?
Jeg er godt klar over at NS-1000 er en helt anden konstruktion end sådan en 2½ vejs, og at de beryllium-domes har en anden forudsætning for bla. spredning, men jeg havde nok forventet at ATR25 i hvert fald var tættere på, end hvad jeg oplever.

Det første jeg tænkte var, at jeg har gjort noget forkert, men jeg har gennemgået filteret flere gange, og det ser ud til at være samlet korrekt.

Jeg er blevet foreslået at prøve andre forstærkere, fx. rør, og det vil jeg måske prøve - i hvert fald noget andet - men der kan også hurtigt bruges rigtig mange penge på den konto. Ouch
Indtil videre har jeg kun drevet dem med forskellige gamle Luxman, og det kan da godt være at det er et dårligt match, men kan der virkelig være så meget forskel ved at skifte til noget andet?

Måske er det bare mig der ikke kan lide polypropylene membraner? Jeg husker at jeg en gang, for længe siden, har læst nogle kommentarer, om at polyprop har en tendens til at "båtte"(?). Dette kunne jeg ikke tage seriøst, men nu giver det pludselig mening. Men kan det virkelig passe, med sådan en eksotisk (dyr!) enhed?

Der er 2. ordens filter i ATR25 og 4. ordens i NS-1000, hvilket igen måske har givet en bedre spredning (power-respons?) på NS-1000, kan det være en del af forklaringen?
Ved lytning i sweet-spot, er forskellen dog stadig udtalt: ATR25 lyder mere lukket (båt-lyd?) end Yamahaerne.

Lige et par billeder at de omtalte:



Beklager det lange indlæg og mange spørgsmål, jeg føler mig bare lidt i vildrede.
Jeg ved det er svært at kommenterer hvad andre hører, men håber lidt at der er nogen her med så meget erfaring, at det jeg skriver giver lidt mening Embarrassed

/Jens



Replies:
Posted By: Holm
Date Posted: 08 Apr 2015 at 17:17
Er det en nøjagtig kopi -  http://www.troelsgravesen.dk/download/ATR25.pdf - http://www.troelsgravesen.dk/download/ATR25.pdf   ?
TG bruger specialbyggede enheder fra AT/Jantzen.

Så vidt jeg kan se er det ikke et rent 2. ordens filter (mk.ll), men et 1. ordens til bas og 2. ordens diskant - men benytter formentlig også enhedernes naturlige afrulninger til et akustisk stejlere forløb ?

TG udtrykker sin egen begejstring, og mon ikke at sammenligningen med din ex-Yamaha er uretfærdig, da du lytter til væsentlige konstruktions- og materiale forskelle.

Personligt ville jeg ikke sætte en bånddiskant sammen med en 6½" bas/mellemtone - det er jeg ikke dygtig nok til, og har ikke haft fornøjelsen at høre en homogen højttaler med bånddiskant.
En delefrekvens med stor overlapning mellem en 6" bas og en bånddiskant i ørets følsomme område vil jeg mene kommer til at lyde forskelligt fra det meste andet.
Dine højttalere "fejler" sikkert ikke noget, hvis de er nøjagtige kopier af TGs. Men velkommen til selvbyg og søgen efter din personlige smag af den bedste lyd.
Gode enheder og ikke helt tilfreds - perfekt arbejdsgrundlag!
Jeg ville eksperimentere med delefilteret og måske en super 4" - 5" mellemtone (nu bliver det kompliceret - har aldrig fået en domemellemtone til at hænge godt sammen med en større basenhed - ikke dygtig nok). Og i øvrigt sammenligne med en rigtig god domediskant.

Glæder mig til at læse forskellige bud på svar.

VH.



Posted By: LektorBlomme
Date Posted: 08 Apr 2015 at 19:28
Tak for svaret Smile

Ja, det er nøjagtige kopier af Troels' design - jeg har ikke udstyr eller evner til at eksperimentere selv - og materialer er købt af Jantzen, så enheder skulle være de rigtige (selvom jeg har mistænkt dem lidt, da jeg ikke kan se på dem, om de er "de rigtige", men mon ikke Jantzen har sendt de rigtige).

Det optimale vil nok være at parre de diskanter med Raidhos egen mellemtone, men sådan nogle er nok svære at støve op. Måske Accuton eller noget andet med hårde membraner ville fungere? men igen, det har jeg ikke helt evnerne til at eksperimentere med.
Ham jeg købte Raidho diskanterne af, havde vidst haft dem sat sammen med Yamahas beryllium mellemtone - det kunne sikkert være godt.

Husker jeg forkert, eller var de første Modeller fra Raidho (Eben?) ikke med Polyprop mellembas? Men der har nok været en grund til at de har udviklet en hårdere membran.

Nå, men jeg har lige fået nærlyttet noget mere på ATR25erne, og de lyder faktisk rigtig godt! De har nok bare ikke den/de karakteristika som jeg så godt kunne lide ved Yamahas NS-1000. 
Der er selvfølgelig også en del, der synes at NS-1000 er for lyse/skarpe, så jeg kan bare igen konstatere, at ikke alle har samme smag.


Posted By: Enthusiast
Date Posted: 08 Apr 2015 at 19:47
Ifølge TG's http://www.troelsgravesen.dk/download/ATR25.pdf - design spec skal der benyttes en hel del dæmpemateriale lige bag bas/mellemtonen.

Det kan være, den har lidt svært ved at "trække vejret" med al det MDM3 lige bagved?

Har du prøvet at lege lidt med dæmpematerialets placering?

Her skal du selvfølgelig passe lidt på, da TL kabinettet er noget følsomt overfor ændringer i dæmpningen.


Posted By: JAV
Date Posted: 08 Apr 2015 at 20:12
Uden at have nogen erfaring med overstående konstruktion, så kunne jeg forestille mig, at den ikke er for alle. 
Efter at have snakket med en del musik/højttalernørder, kan jeg roligt sige, at der kan være overraskende langt fra andres mening om kvalitet/god lyd til ens egen. 
Så måske fejler filteret ikke noget, men det er altid godt at få målt efter. Jeg kan kun anbefale at gå ud og høre folks højttalere, istedet for at satse og investere i dyre enheder, man måske brænder inde med. Jeg taler af bitter erfaring. 



-------------


Posted By: LektorBlomme
Date Posted: 08 Apr 2015 at 22:01
Jeg tror også at jeg netop har gjort mig den lidt bitre erfaring. Lige nu ærgrer det mig lidt, at jeg ikke har startet med et noget mindre kostbart projekt, men nysgerrighed var for stor.

Jeg har faktisk tænkt lidt på muligheden for at justere lidt på dæmpematerialet. Det tror jeg jeg vil lege lidt med. TG lægger også op til at man laver en "Luge" i bunden, således at man nemmere kan justere dæmpemateriale ... det har jeg selvfølgelig ikke gjort, så jeg må lirke det ind og ud af hullerne til mellembasserne.


Posted By: Frost
Date Posted: 08 Apr 2015 at 22:09
en skam du befinder dig på sjælland, ellers havde jeg gerne lavet målinger for dig. 
Håber der er nogen der vil hjælpe dig, da det jo er en flot højtaler, som fortjener at komme i mål. 
Med venlig hilsen




Posted By: Enthusiast
Date Posted: 09 Apr 2015 at 09:14
Jeg har kun erfaring fra min egen 2-vejs refleksafstemning. Men den havde jeg fået overdæmpet til at starte med. Synes bestemt det hjalp gevaldigt på mellemtonen at få fjernet lidt dæmpning bag bas/mellemtonen.

Jeg ville i hvert fald nok prøve at fjerne lidt MDM-3 dæmpning bag den bas/mellem, der spiller hele vejen op i mellembåndet (det er vel den øverste af dem).
Du kan jo starte med at fjerne lidt dæmpning fra toppen af kabinettet og ned mod bas/mellemtonen. Så kan den bedre trække vejret og du får ikke fjernet dæmpningen af den åbne kanal.

Tag det lidt af gangen og lyt grundigt til højttaleren efter hver ændring.

Man må hurtigt kunne afgøre, om der er noget at vinde ved at gå den vej - og du kan jo altid lægge dæmpematerialet tilbage i kabinettet igen.


Posted By: gx55
Date Posted: 09 Apr 2015 at 19:56
Må jeg spøger hvor du har fået diskanten fra jeg har selv en raidho diskant i mine men der er en af de første tyber og ville enlig godt prøve en ny

-------------
Rigtige mænd kører A-klasse


Posted By: Digital_thor
Date Posted: 09 Apr 2015 at 20:30
Hvis du har mulighed for trække ledniger til alle enhederne ud af kassen. Så kunne vi da godt finde en aften hvor vi prøver at gøre dem fuldt aktive.

Jeg har nemlig DSP og rigeligt med forstærkere til rådighed, samt måleudstyr osv.

Fordelen herved, er at vi lynhurtigt kan teste om det hjælper at gøre dem 3, 2½ eller 2 vejs, hvor der skal deles med hvilken stejlhed osv. Det er nogle flotte kasser du har bygget og måske hjælper det blot at tilpasse filteret. Worth a try Wink


Posted By: Frost
Date Posted: 09 Apr 2015 at 20:33
Jeg vil også gerne give mit bud på et passivt filter, hvis ledningerne alligevel "stikker ud af kassen" 
Det kræver dog at du skal forbi Horsens engang ved lejlighed :)



Posted By: LektorBlomme
Date Posted: 09 Apr 2015 at 22:24
@Entusiasten
Jeg har nu prøvet at fjerne noget af dæmpematerialet, og det gør en forskel, men jeg skal lytte noget mere, før jeg kan afgøre om det er en forbedring. Forskellen er ikke så stor, som forventet.

@gx55
Pt. ligger jeg inde med to sæt, hvor jeg købte det første sæt brugt af en anden selvbygger, og jeg kender ikke helt deres oprindelse eller alder. 
Det andet sæt har jeg lige købt af Troels Gravesen, og jeg vil prøve at vurdere om der kan være forskel på de to.

@Digital-thor og Frost
Det lyder som en rigtig god mulighed Smile Delefiltrene ligger stadig udenfor kabinetterne, og er nemme at gå til - det er meningen at de skal integreres i en fast fod, men så langt er jeg ikke kommet endnu.
Det er desværre ikke lige hver dag jeg kommer forbi Horsens med Højttalerne på slæb 


Posted By: KimV
Date Posted: 09 Apr 2015 at 22:43
Ved du om det er med alu eller kapton svingspole, der er ret stor forskel på mellemtonen !
Kapton er bedst.


-------------
mvh. Kim


Posted By: LektorBlomme
Date Posted: 09 Apr 2015 at 23:22
Det ved jeg faktisk ikke. I henhold til byggevejledningen er det "18H52-15-06-SD" og altså ikke noget med "K". Ved ikke om det så betyder at det er alu?


Posted By: KimV
Date Posted: 10 Apr 2015 at 10:45
Så er det alu.
Du kan få skiftet svingsystemet hos Audiotechnology, hvis du gerne vil prøve at forbedre din mellemtone.

AT-enhedernes membran er meget tynd og lydfølsom, så der kommer retur-lyd igennem membranen, hvis de kan "se" hårde flader eller kanter indeni kabinettet - det forstyrrer lyden fra højttalerne ! Så pas på ikke at fjerne dæmpemateriale i højttalernes "synsfelt".


-------------
mvh. Kim


Posted By: Digital_thor
Date Posted: 11 Apr 2015 at 09:07
Bor på sydsjælland... så det skulle nok kunne lade sig gøre Smile 


Posted By: Enthusiast
Date Posted: 11 Apr 2015 at 20:04
Originally posted by KimV

Så er det alu.
Du kan få skiftet svingsystemet hos Audiotechnology, hvis du gerne vil prøve at forbedre din mellemtone.

AT-enhedernes membran er meget tynd og lydfølsom, så der kommer retur-lyd igennem membranen, hvis de kan "se" hårde flader eller kanter indeni kabinettet - det forstyrrer lyden fra højttalerne ! Så pas på ikke at fjerne dæmpemateriale i højttalernes "synsfelt".


Ifølge TG's spec placeres både filt, bølgeskum og MDM-3 dæmpning bag bas/mellemtonen - jeg tror roligt, man kan hive lidt MDM-3 ud af kabinettet uden at enheden/erne kommer til at se "hårde flader eller kanter"


Posted By: LektorBlomme
Date Posted: 12 Apr 2015 at 14:22
Jeg har fjernet det MDM-3 der sidder lige bag enhederne, så der nu kun er bølgeskum og filt.

Jeg har kun spillet et par skiver indtil videre, men jeg synes der er kommet væsentlig mere dybde i lydbilledet, hvilket jeg ikke havde forventet. Mellemtonen lyder umiddelbart mere klar, men det er også som om musikken hele tiden står lidt mere bag højttalerne...

Jeg synes ikke helt der er så meget sort baggrund, som jeg er vant til, og jeg tror måske også bassen er blevet lidt mere tynd, efter jeg har fjernet dæmpemateriale.

Jeg lytter lidt videre, før jeg vurderer om det er godt eller skidt. 


Posted By: LektorBlomme
Date Posted: 13 Apr 2015 at 09:55
Newbie alert Exclamation

Jeg synes ikke jeg er ny inden for lytning og nydelse af musik, men når man skal undersøge sit udstyr for fejl, så føler jeg mig pludselig på herrens mark!

Efter at have rodet - og lyttet - noget mere med højttalerne, er jeg pludselig kommet meget i tvivl, om diskanterne spiller i korrekt fase!

Det fremgår ikke på diskanterne, hvad der er + hhv. - og det første sæt jeg kom i besiddelse af, havde tidligere ejer ridset et + og - på, som jeg stolede blindt på. Jeg var dog alligevel lidt i tvivl, og kørte et "sweep" på min primitive hifi-app på telefonen, og da jeg ikke umiddelbart hørte noget hul i frekvenskurven, måtte det jo være korrekt. 
Men! Det seneste sæt diskanter jeg er kommet i besiddelse af har markeret + og - omvendt!! (rød for + eller tager jeg fejl?). Og jeg måtte jo prøve med min hifi-app, men igen ingen hul. Jeg skiftede fase på samme diskant, men uden nogen egentlig forskel.
Jeg aner en svag forskel, men det er meget svært at vurdere, hvad der er mere korrekt. De deler ved 3 kHz, er det normalt at det er svært at høre forskel her? På Troels' målinger er der tydeligt niveaufald omkring delefrekvensen, når fasen vendes på diskanten. Er det fordi jeg overdøves af refleksioner?

Jeg vil lade dem spille nogle dage med en del forskelligt musik, og så prøve at skifte fasen på begge diskanter og prøve med en del forskelligt musik
Men er der nogen mere simpel metode - eller måske noget specielt velegnet musik - jeg kan bruge til at finde ud af hvad der er + og - på mine diskanter?
Skal der måleudstyr til, for at være helt sikker?

Føler mig frustreret, men også lidt dum Confused





Posted By: Roky
Date Posted: 13 Apr 2015 at 11:19
Du kan lytte efter to ting for at være sikker på om enhederne spiller i fase.

1) Lydbilledet bør være centreret i midten. Såfremt indspildningen har vokalen centreret.
2) Når enhederne IKKE spiller i fase, lyder det som om at der er et tæppe/gardin mellem højttaler og ørerne. På en indspildning med kvindevokal, er denne forskel ofte ret markant. 


Posted By: hififreak
Date Posted: 14 Apr 2015 at 05:22
Hejsa har selv et sæt raidho diskanter den øverste terminal bagpå skulle gerne være + spiller selv med en Fostex bånddiskant og Yamaha berylium mellemtonen samt en Fostex kantløs 8 tommer basenhed ,højtaleren lyder fremragende ,kan godt forstå du kan lide lyden ad berylium mellemtonen,den er super åben og lyder som bånd og elektrostat sikkert derfor du har svært ved at få den nye højtaler til at lyde lige så godt i mellemtonen,det tror jeg aldrig det lykkes ,den Yamaha enhed er noget af det bedste der nogensinde er lavet til mellemtone ,den spiller fantastisk i området 400-6000hz


Posted By: LektorBlomme
Date Posted: 14 Apr 2015 at 10:13
Tak for input. 
lige nu drejer det sig bare om at få dem til at spille bedst muligt, og jeg vil for god ordens skyld finde mine bedste skiver med kvinde-vokal frem.

Jeg kan godt se, at den Yamaha beryllium skiller sig væsentligt ud fra det meste, og jeg havde nok heller ikke regnet med at få noget der lyder lige sådan, men håber stadig at jeg kan få dem mere "ud af boksen", om så jeg på længere sigt skal gå til aktiv deling.

...lige nu tyder flere ting på at jeg har byttet om på + og - på diskanterne, det vil nok hjælpe en del at få det ordnet Embarrassed

En strø-tanke:
Vil en Accuton C50 måske kunne noget af det samme som de Yamaha enheder?


Posted By: hififreak
Date Posted: 14 Apr 2015 at 11:23
Det er der er det sjove i selvbyg at rode med højtaleren,nu er du jo godt stillet ang delefilter og andet ,Troels Gravesen har jo godt styr på at lave en vellydene højtaler, så kan du jo fin trimme den efter dig smag ,kabler har også meget at sige internt i højtaleren,personligt er jeg mere til papir i olie kondensatore .en feks de kondensatore dit kit er født med, men igen det er en smagssag ,ligesom igen en smagssag ,aldrig har været vild med at dele i området 1000-6000 hz der er vores ører allermest kritiske, derfor er jeg også vild med Yamaha mellemtonen, ang accuton har hørt dem en masse gange men i forhold til feks yamahaen lyder de mere kolde og kyniske efter min smag 😊



Print Page | Close Window

Bulletin Board Software by Web Wiz Forums® version 9.56a - http://www.webwizforums.com
Copyright ©2001-2009 Web Wiz - http://www.webwizguide.com