Print Page | Close Window

afbrændt spole, hvad så?

Printed From: SpeakerBuilder
Category: Selvbyg af højttaler
Forum Name: Delefiltre
Forum Discription: Spørgsmål og diskusion omkring delefiltre kan stilles her. Erfaringsudveksling, topologier og hjælp til udvikling kan debateres her.
URL: http://forum.speakerbuilder.dk/forum_posts.asp?TID=1590
Printed Date: 10 Dec 2018 at 15:13
Software Version: Web Wiz Forums 9.56a - http://www.webwizforums.com


Topic: afbrændt spole, hvad så?
Posted By: ronnie rasmussen
Subject: afbrændt spole, hvad så?
Date Posted: 20 Mar 2015 at 13:14
Hejsa drenge..

jeg havde i går kontakt med en kammerat, som har en infinity kappa 90 højttaler

det startede med at den lukkede hans forstærker ned i en af kanalerne.

så åbnede den og fik et kik på filteret.

fandt så en parallel spole i mellemtone filteret som er blevet noget varm....

men den er så ødelagt, i begge højttalere, at jeg ikke kan måle nogen værdi med clio...

WHAT to do then???????

billeder kommer lige om lidt





-------------
http://forum.speakerbuilder.dk/forum_posts.asp?TID=401&title=ronnies-diy



Replies:
Posted By: Svend
Date Posted: 20 Mar 2015 at 14:25
Det er godt nok ærgeligt at de er brændt af.... Ouch
 
Kunne være du ku bruge denne her:
http://www.66pacific.com/calculators/coil_calc.aspx - http://www.66pacific.com/calculators/coil_calc.aspx
 
eller prøve i space om nogle har tilsvarende højtalere?


-------------
Buede sider, c-coils og stepped baffel er vejen frem..


Posted By: felsby
Date Posted: 20 Mar 2015 at 15:53
hvad med bare at kigge på spolen og gætte? Jeg skyder på 1mH 1 Ω

Det går jo ikke galt at prøve at sætte sådan en i, den koster en tyver. 


Posted By: USXX
Date Posted: 20 Mar 2015 at 23:00
En simpel google-søgning giver dette filterdiagram:

http://elektrotanya.com/PREVIEWS/63463243/23432455/infinity/infinity_kappa-90.pdf_1.png - http://elektrotanya.com/PREVIEWS/63463243/23432455/infinity/infinity_kappa-90.pdf_1.png


Posted By: USXX
Date Posted: 20 Mar 2015 at 23:05
.... så den er 0,22 mH - hvilket den også ligner meget mere end fx 1 mH.


Posted By: USXX
Date Posted: 20 Mar 2015 at 23:07
... og det er altså en serie-spole, vi her taler om. Parallel-spolen er den med kerne.


Posted By: ronnie rasmussen
Date Posted: 21 Mar 2015 at 11:45
Det var lige godt fandens du har fundet det Ulrik tror jeg har brug 4-6 timer på alverdens søgninger og ikke har fundet noget jeg kunne bruge

Men tak for hjælpen

-------------
http://forum.speakerbuilder.dk/forum_posts.asp?TID=401&title=ronnies-diy


Posted By: ronnie rasmussen
Date Posted: 21 Mar 2015 at 11:48
Hvad størrelse er den modstand der sidder lige til venstre for så?

Jeg kan ikke lure farverne..

-------------
http://forum.speakerbuilder.dk/forum_posts.asp?TID=401&title=ronnies-diy


Posted By: USXX
Date Posted: 21 Mar 2015 at 14:34
Jeg billed-googlede bare "infinity kappa 90 schematic".

I følge diagrammet er den 1,5 ohm (og det passer med farverne brun og grøn)


Posted By: ronnie rasmussen
Date Posted: 21 Mar 2015 at 15:23
Ikke uden grund, at du i visse kredse betegnes som GUD... 😉

-------------
http://forum.speakerbuilder.dk/forum_posts.asp?TID=401&title=ronnies-diy


Posted By: USXX
Date Posted: 21 Mar 2015 at 15:26
Måske er der fejl i det fysiske filter. Hvis den tredje ring på modstanden var guldfarvet (multiplikationsfaktor 0,1), så ville alt være i orden, men det ligner en sølvfarvet ring, hvilket er en multiplikationsfaktor på 0,01, hvorved vi ender på 0,15 ohm (den anden modstand i filteret er 0,68 ohm i følge diagrammet, og det passer helt med alle farveringene). Det giver ikke mening, at der skulle sidde en 0,15 ohm modstand der - så kunne man lige så godt have sparet den væk. Der er til gengæld god mening i 1,5 ohm (som dokumentationen også siger, det skal være). Måske er disse filtre fra starten fejlmonteret med 0,15 ohm - medmindre det altså er en guldfarvet ring, vi ser som tredje ring. Fjerde ring er guldfarvet - det angiver en tolerance på ±5%,


Posted By: ronnie rasmussen
Date Posted: 21 Mar 2015 at 15:34
jeg har et billede af den modstand i det andet filter, den har været MEGA varm tror jeg...

-------------
http://forum.speakerbuilder.dk/forum_posts.asp?TID=401&title=ronnies-diy


Posted By: felsby
Date Posted: 21 Mar 2015 at 18:18
Det lyder som om de nymonterede filtre skal måles igennem ved lav signalstyrke inden de kommer på arbejde. Jeg har aldrig før hørt om en afbrændt mellemtonespole.


Posted By: ronnie rasmussen
Date Posted: 21 Mar 2015 at 19:00
Sven, det er fordi du altid har haft gode højttalere, det er et udbredt problem i fx cerwin Vega, der har jeg dælme skiftet mange seriespoler.

-------------
http://forum.speakerbuilder.dk/forum_posts.asp?TID=401&title=ronnies-diy


Posted By: felsby
Date Posted: 22 Mar 2015 at 01:28
Jeg fatter det ikke - der hvor seriespolen begynder at skære seriøst, tager den næste enhed jo over og tapper energien over spolens skæring. Så hvordan får spolen så for meget energi??


Posted By: USXX
Date Posted: 22 Mar 2015 at 17:36
Jeg var ved at skrive en stil om det men droppede det.

Sagen er den, at der ikke afsættes effekt i (ideelle) reaktive komponenter (dvs. spoler og kondensatorer), da fasen er 90/-90 grader, og cosinus hertil er nul. Der afsættes kun effekt i en spoles ækvivalente seriemodstand. Når sådan en spole brænder af, så er det fordi, der går noget seriøs strøm - og det kan skyldes fejl et andet sted. Hvordan har mellemtone-enheden det? Den ville jeg lige tjekke igennem - og det samme med kondensatoren i serie med 1,5 ohm modstanden.


Posted By: ham_den_lange
Date Posted: 23 Mar 2015 at 08:11
Jeg er enig med Ulrik. Der må være en fejl et andet sted.

Som Ulrik skriver, så kan der ikke afsættes effekt i reaktive komponenter. Men i spolens ohmske modstand vil der kunne afsættes effekt (og dermed varme). Og det er den varme, der har dræbt spolen.
Det der dræber kondensatorer er som oftest overspænding. Når det er sket, vil kondensatoren efterfølgende kunne lede (DC) strøm. Om det er tilfældet i Ronnies tilfælde, er ikke utænkeligt.
Jeg ville starte med at kontrolmåle kondensatoren (82 uF), der sidder i serie med den defekte spole. Det gøres meget nemt, ved at måle DC modstanden på terminalerne til mellemtone-diskant sektionen.


Posted By: ronnie rasmussen
Date Posted: 08 Apr 2015 at 18:10
nå, så fik jeg sat nye spoler og modstande i filteret, men mellemtonerne er stået af også...

den ene var kogt så meget op at den sad fast, og den anden kørte fint, men den ohmske måling sagde 0,00000 OHM

så der skal OGSÅ 2 nye mellemtoner til


-------------
http://forum.speakerbuilder.dk/forum_posts.asp?TID=401&title=ronnies-diy


Posted By: USXX
Date Posted: 08 Apr 2015 at 19:09
Æv! ...men det var desværre sandsynligt, at mellemtonerne var gået.



Print Page | Close Window

Bulletin Board Software by Web Wiz Forums® version 9.56a - http://www.webwizforums.com
Copyright ©2001-2009 Web Wiz - http://www.webwizguide.com