Print Page | Close Window

BSC, hvordan slipper andre for dette?

Printed From: SpeakerBuilder
Category: Selvbyg af højttaler
Forum Name: Delefiltre
Forum Discription: Spørgsmål og diskusion omkring delefiltre kan stilles her. Erfaringsudveksling, topologier og hjælp til udvikling kan debateres her.
URL: http://forum.speakerbuilder.dk/forum_posts.asp?TID=1316
Printed Date: 28 Mar 2024 at 13:39
Software Version: Web Wiz Forums 9.56a - http://www.webwizforums.com


Topic: BSC, hvordan slipper andre for dette?
Posted By: rskriver
Subject: BSC, hvordan slipper andre for dette?
Date Posted: 28 Okt 2013 at 07:58
Hej alle

Nu sad jeg i aftes og prøvede at blive klog på baffle step correction, og gang på gang får vi diy folk, der er nye indenfor denne spændende verden at vide, at vi pga baffle step correction mister db i bassen og derved kommer den samlede højttalerkonstruktion til at have en følsomhed en 3db under den følsomhed, der er opgivet på enhederne?

Læste et sted at man kunne bruge denne formel:
baffle step freq = 115/width in metres, so here =~ 377 Hz

Men det jeg så slet ikke forstår er at mange konstruktioner jeg falder over fra de garvede diy folk, ikke lider af at miste db i bassen pga baffle steppet?

Fx:  http://www.troelsgravesen.dk/JA8008.htm - http://www.troelsgravesen.dk/JA8008.htm

http://frequence-shop.dk/produkter/26-byggesaet-gulv/823-----bostrup-hoejttaleren/ - http://frequence-shop.dk/produkter/26-byggesaet-gulv/823-----bostrup-hoejttaleren/

Håber i vil komme med et par indspark der kunne gøre mig lidt klogere på problemet, da alle de artikler jeg finder der forklarer bsc er alt for tekniske for mig. Confused

Er der iøvrigt kabinetkonstruktioner der kommer ud over bsc problemet?



Replies:
Posted By: USXX
Date Posted: 28 Okt 2013 at 08:32
Alle højttalere vil i en eller anden grad have et baffelstep, som skyldes kantdiffraktion. Teoretisk set er baffelsteppet på 6 dB, men i et almindeligt rum, hvor der er reflekterende flader (og særligt hvis højttaleren står op ad bagvæggen), kan det være mindre udtalt - regn i praksis med 3-6 dB (typisk omkring 4-4.5 dB). Bemærk at baffelsteppet ikke ses på nærfeltsmålinger (hvilket er uinteressant). Hvis en højttaler skal have en god klangbalance, skal der på en eller anden måde kompenseres for baffelsteppet. Det kan man gøre på forskellige måder:

1) Lav en 2½-vejs højttaler, hvor den nederste bas deler opadtil ved baffelfrekvensen - begge basser spiller hele vejen ned (der er altså ingen afskæring af lave frekvenser på den øverste bas/mellemtone).

2) Brug et korrektionsled i bas/mellemtonens filter på en 2-vejs højttaler (en parallelkobling af en spole og en modstand som så sidder i serie med enheden). Selve filtereret sidder så ude foran korrektionsleddet (altså tættest på forstærkeren). Nogle gange kan det være nødvendigt med et RC-led (impedanskorrektion) til stel mellem filteret og korrektionsleddet.

3) Undlad korrektionsled og lad i stedet filteret dele (noget) lavere end den ønskede delefrekvens (og med blødere afrulning i starten).

I 3-vejs konstruktioner tænker man ofte slet ikke over problemet, selv om der naturligvis stadig er et baffelstep. Det skyldes, at den nedre deling ofte ligger "automatisk" omkring baffelfrekvensen, og bruger man enten én stor basenhed (dog ikke en decideret "tung" subwoofer-enhed) eller to mindre basenheder parallelkoblet, kommer følsomheden (med baffelsteppet i betragtning) som regel til at passe ret godt med mellemtonen.

Den formel, du angiver, virker ret godt i praksis.


-------------


Posted By: rskriver
Date Posted: 28 Okt 2013 at 09:32
Så snakker vi en passiv 2-vejs uden EQ er der ingen vej udenom baffelstep tabet, uanset om man benytter dit punkt 2 eller 3, korrekt?

Så i en 3-vejs ville man måske dele bassen forskudt i forhold til mellemtonen? Fx. hvis baffelsteppet var ved 350hz, så dele bassen ved 400hz og mellemtonen ved 300hz for at give et hæv, der hvor baffelsteppet trækker ned?

Tak for uddybende svar på menneskesprog selv jeg kan forstå Ulrik Smile


Posted By: USXX
Date Posted: 28 Okt 2013 at 09:45
Første spørgsmål ikke forstået...

Hvis du benytter dig af metoderne 2) eller 3), kan du kompensere for baffelsteppet. Hvis du ikke benytter dig af nogle af metoderne eller bruger anden form for EQ, så vil du have et baffelstep (dvs. tab af niveau ved lave frekvenser).  Du kan selvfølgelig dæmpe diskanten ned til basniveau, men så har du en træls mellemtonepukkel tilbage - og det lyder ikke godt.

Dit spørgsmål vedr. 3-vejs deling kræver en længere forklaring, som jeg ikke kan bruge tid på her lige nu. Hverken baffelstep eller passive filtre deler brat - men baffelsteppet er noget mere brat i sin overgang end dit filter vil være.


-------------


Posted By: USXX
Date Posted: 28 Okt 2013 at 09:48
Det er mest i 2-vejs konstruktioner, du skal bekymre dig om problemet - og der er løsningerne primært de tre muligheder, jeg nævner.

-------------


Posted By: rskriver
Date Posted: 01 Apr 2014 at 17:09
Sidder lige nu og leger lidt med simulering for at blive lidt klogere på baffelstep problematikken.

Startede med at dele mellem bas og mellemtone ved samme frekvens som baffelstep-frekvensen med et butterworth 2. ordens, men fik så et kæmpe dyk i frekvenskurven ved baffelstep-frekvensen.

Har rykket delefrekvensen højere for bassen og lavere for mellemtonen, så der tilføjes ekstra energi i området hvor baffelsteppet stjæler nogle db.

Men går ikke ud fra dette er den korrekte fremgangsmåde?

Ulrik skrev: I 3-vejs konstruktioner tænker man ofte slet ikke over problemet, selv om der naturligvis stadig er et baffelstep. Det skyldes, at den nedre deling ofte ligger "automatisk" omkring baffelfrekvensen, og bruger man enten én stor basenhed (dog ikke en decideret "tung" subwoofer-enhed) eller to mindre basenheder parallelkoblet, kommer følsomheden (med baffelsteppet i betragtning) som regel til at passe ret godt med mellemtonen.

Bruger pt. boxsim, er det blot simulatoren der ikke viser den samlede frekvenskurve ordentligt?

Enhederne der er tale om er 2stk 21w/8555-00 i parallel og en SB12MNRX25-4 med en baffelstepfrekvens på ~464hz. Altså forsøgte jeg at dele med et standard 2. ordens butterworth filter på 464hz.

Ser alle steder på nettet hvordan andre DIY folk simulerer deres konstruktion inden de bygger et test-kabinet og måler, men synes ski aldrig jeg kan få det til at ligne noget ordentligt :)

Edit: Er det fordi de 2 parallelkoblede basser ikke har en samlet høj nok følsomhed ift. mellemtonen, netop pga. baffelsteppet?


Posted By: Digital_thor
Date Posted: 01 Apr 2014 at 17:55
Du bør jo nok lave en testkasse, så du kan måle lidt på nogle praktiske eksempler. Det giver så meget mere end simuleringer - vil jeg mene. Dine enheder burde arbejde fint sammen, så længe du vælger filter og delefrekvens med lidt omhu.
21W burde gå fint til omkring 500hz, selv om du jo så dog kun er 24db nede ved 2Khz, med et 12db filter, så klang osv kan hurtigt bliver kompromiteret. Nogen mellemtone enhed er det jo ikke ligefrem.
Med en testkasse kan du f.eks prøve dig lidt frem med forskellige baffler, og se effekten af dette. Mål også gerne enhederne hver for sig, så du får en solid ide om hvad de kan og hvad de ikke kan.
Simulering er fint. Men jeg kender ikke mange, som slipper omkring en del testopstillinger, før det begynder at bliver godt Wink


Posted By: rskriver
Date Posted: 01 Apr 2014 at 18:05
Ok Thor. Det var egentlig også for at prøve at finde en mellemtone der kunne passe til basserne :)

Har et kabinet fra tidligere projekt jeg tænker at smide dem i. Laver så en parallelkobling af 2 stk basser og smækker i et lukket ~54liter kabinet. Dog er dette kabinet kun 25cm bredt.

Kan bare lave et 4. ordens filter istedet for, men igen virker det for mig lidt åndsvagt at købe delefilter-komponenter hjem før jeg har en ide om hvor delefrekvensen skal ligge? Håbede man kunne simulere sig lidt frem til hvor delefrekvensen laves.

Alternativt må jeg ud at investere i noget miniDSP og så bare lege med aktiv deling istedet for. Det andet her virker så håbløst :)


Posted By: Digital_thor
Date Posted: 01 Apr 2014 at 18:35
Aktiv deling er sjov - tro mig. Og selv om man kan få meget til at lykkedes, så er aktiv deling en del nemmere at få til at lykkedes inden for kort tid.
SB12 er en rigtig god mellemtone, men den kan ikke trækkes så dybt, pga af sine fysiske begrænsninger, især hvis du ønsker at spille bare lidt højt.
Jeg kan lide SB12 fordi den pga af sin lille fysiske størrelse, spreder næsten lige så godt, som en diskant og derfor giver et bredere lyttevindue.
Men 5" fra SB er også rigtig god. Men med to 8" basser, burde du kunne dele højt nok til at en 4" kan virke fornuftigt, især med lidt aktiv korrektion.
Man kan jo nok simulere det. Jeg valgte dog at prøve mig lidt frem og  benytte nogle af de samme grundprincipper, som det ses i mange kommecielle højttalere. F.eks dali 870, 850 osv, deler jo omkring 5-600hz mellem deres 8" basser og 5" mellemtoner. Så helt i skoven er det nok ikke. Men jeg forstår udemærket at du ikke køber en masse komponenter, for at efterprøve princippet.
Der er jo tit noget på brugtmarkedet, som f.eks her:
http://www.dba.dk/andet-andet-maerke-minidsp/id-1005376531/ - http://www.dba.dk/andet-andet-maerke-minidsp/id-1005376531/

Eller her, hvor du får fjernbetjent forforstærker over i hatten:
http://forum.recordere.dk/forum_posts.asp?TID=131429&PID=1326344&SID=3b6c83b4-b83e-323bdb8a-41730-7720601852&title=minidsp#1326344 - http://forum.recordere.dk/forum_posts.asp?TID=131429&PID=1326344&SID=3b6c83b4-b83e-323bdb8a-41730-7720601852&title=minidsp#1326344

Jeg fortrækker personligt groundsound, men der skal jo være plads til alle Smile

Har du egentlig måleudstyr?


Posted By: rskriver
Date Posted: 01 Apr 2014 at 19:01
Simuleringen gik meget bedre da jeg prøvede med 4. ordens filtre. men igen, der er hverken imepdans-korrektion eller noget i test-simu-filteret.

Ja jeg sad og læste på miniDSP aktiv deling i går, og det lyder jo noget nemmere for en begynder som mig. Desuden har jeg en syv-kanals marantz stående der kunne bruges til formålet. 

Er en nano-digi nok til at dele 2stk 3-vejs højttalere aktivt?
http://www.minidsp.com/products/minidsp-in-a-box/nanodigi-2x8-b - http://www.minidsp.com/products/minidsp-in-a-box/nanodigi-2x8-b

Der er 8 udgange, og går ud fra jeg skal bruge 6? :)


Har en Umik-1 og noget REW jeg bruger til at måle med.


Posted By: Digital_thor
Date Posted: 02 Apr 2014 at 21:11
Hvad jeg kan læse mig til, så er nano-digi kun DSP. dvs du har kun digitale output.
Du skal bruge en version med analoge outputs, som f.eks denne her:
http://www.minidsp.com/products/minidspkits/2-x-in-8-x-out - http://www.minidsp.com/products/minidspkits/2-x-in-8-x-out

Men undersøg lige prisen osv, med fragt, moms og det hele. For hvis du allerede har forforstærker osv. så koster GS filtre "kun" 2700 kr for et 4 vejs. Og så vil jeg vove at påstå at du ikke behøver at tænke på filtrekvalitet længere - i meget lang tid!


Posted By: Roky
Date Posted: 02 Apr 2014 at 23:28
Jeg har ikke prøvet groundsound så kan ikke udtale mig om lydkvaliteten. Ja du kan køre mono 4-vejs - der skal så  2x2700 kr  + ca 1000 kr for software - så ender du på 6400 kr for at komme i gang- hvad jeg kan læse mig til - og så kommer kabinet oveni.

Da jeg købte en minidsp 2x4 - mener jeg det var ca 1000 kr jeg kom af med - tjek en toldberegner for pris. Så skal du have 2 af dem for at komme i gang. Software koster 10 USD for hvert plugin - du nøjes selvfølgelig med 1 til de to bokse.

Hvis du vælger en af de to løsninger så skal volumenregulering ske EFTER dsp - eks 7.1 indgang og så ud til effektforstærker. Med andre ord kan du ikke ikke blot bruge en Forforstærker som vanligt og så sætte dspen i den udgang hvor du normalt har effektforstærker- læs om gainstruktur for yderligere forklaring. Med den rette surroundforstærker kan du.

Har du en DAC kan du altså føde dsp'en med dine digitale kilder via analog ud. Optimal signalvej? Nej, er jeg tilfreds med miniDSP: JA. Mig bekendt den letteste, billigste og mest fleksible løsning til digitale delefiltre uden pc- der er masser at lege med. Jeg gad dog godt undgå den ekstra konvertering- omend jeg har mine tvivl om hvor meget det betyder.

Alternativt kan du kigge efter en af de andre bokse fra miniDsp, her må andre med erfaring på banen.





Posted By: rskriver
Date Posted: 03 Apr 2014 at 08:20
Hej Roky, tak for inputs.

Så volumen skal reguleres efter DSP. Er der mon en snurrerundt forstærker der kan bruges til både forforstærker og effektforstærker til formålet? For så vidt jeg kan forstå på det du skriver skal forforstærkeren vel være lidt speciel mht. indgange?

Altså: PC -> miniDSP -> Forforstærker med mange indgange -> Effekt med mange kanaler


Posted By: rskriver
Date Posted: 03 Apr 2014 at 08:24
Dayton har lavet et effekttrin der ville være super til aktive højttalere:

http://www.daytonaudio.com/index.php/audio-video/audio-amplifiers/ma1260-multi-zone-12-channel-amplifier-60wpc.html - http://www.daytonaudio.com/index.php/audio-video/audio-amplifiers/ma1260-multi-zone-12-channel-amplifier-60wpc.html



Posted By: Roky
Date Posted: 03 Apr 2014 at 10:29
Originally posted by rskriver

Hej Roky, tak for inputs.

Så volumen skal reguleres efter DSP. Er der mon en snurrerundt forstærker der kan bruges til både forforstærker og effektforstærker til formålet? For så vidt jeg kan forstå på det du skriver skal forforstærkeren vel være lidt speciel mht. indgange?

Altså: PC -> miniDSP -> Forforstærker med mange indgange -> Effekt med mange kanaler

Der findes en del ældre med 5.1 (eks SACD) som har denne smarte feature. Ofte er den del lavet som pass-through på surroundforstærkerne, dvs ingen form for konvertering. I praksis fungerer det ret godt synes jeg. Du kan være heldig at få én til ingen penge på DBA. Under 500 kr.

De lækreste kunne selvfølgelig være at køre rent digitalt - Hele vejen ud til amp. Jeg ved ikke om de billigere produkter fra miniDSP kan det og hvordan det fungerer med spdif. Mig bekendt er der et max antal kanaler man kan køre ud den vej- Her kan et internt lydkort til en stationær PC også bruges. Men jeg tror ikke der findes software der er så brugervenligt som miniDSP

Jeg hoppede direkte over passive filtre og på digitale IRR filtre (miniDSP 2*4). Det gør så at jeg ikke ved hvordan jeg konstruerer et passivt filter - Men jeg tager stadigvæk udgangspunkt i alm god højttalerteori. Et godt passivt delefilter koster hurtigt det samme som miniDSP. Optimalt match af enheder betyder også mindre ift passive filtre. Jeg går dog nogenlunde efter enheder som passer i et passivt filter



Posted By: rskriver
Date Posted: 03 Apr 2014 at 10:44
Hvad bruger du selv som volumeregulering? Wacko


Posted By: Roky
Date Posted: 03 Apr 2014 at 11:22
harman kardon 1.0 signature. 


Posted By: Roky
Date Posted: 03 Apr 2014 at 12:35
Det er sådan en bandit her du kan bruge. Den har 5.1 multichannel in - og desuden pre out - så kan du selv bruge dine effekter. På sub og centerdelen kan du eks bruge en god stærk forstærker til basserne. Jeg har dog kun prøvet at bruge 4 af kanalerne på en lignende SS forstærker.

http://www.dba.dk/sony-str-db840-51-kanaler/id-1006062185/ - http://www.dba.dk/sony-str-db840-51-kanaler/id-1006062185/

Du kan helt sikkert finde en der har multichannel in nær hvor du bor- og prisen kan jo presses maks fordi de er outdated.

Ialt maks 6 kanaler. Giver det mening ?


Posted By: rskriver
Date Posted: 03 Apr 2014 at 14:22
Yeah. Har lige luret på bagsiden af den Marantz 4001 jeg har stående, og den ser faktisk ud til at have alle de analoge indgange/udgange jeg skal bruge?

http://bilder.hifi-forum.de/max/342941/marantz-sr4001-back_206270.jpg - http://bilder.hifi-forum.de/max/342941/marantz-sr4001-back_206270.jpg

Hvis ovenstående forstærker kan bruges således at det ikke kræver mere end den og 2 stks miniDSP 2x4, så er der vist ikke rigtig nogen undskyldning længere!

Det attraktive ved denne aktive løsning er at det er nemt at lave nogle testopstillinger.

Køb spændende enheder, smæk dem i et kabinet, kobl til den aktive deling og leg leg leg.

Sjovere end lego? Thumbs Up


Posted By: Digital_thor
Date Posted: 03 Apr 2014 at 17:08
Ok... jeg var ikke klar over at minidsp var SÅ billig, men fair nok. Men med GS filtre, skal forforstærkeren IKKE sidde efter filteret. Signalvejen hedder eksempelsvis:
CD-> Pre -> GS filter -> forstærkere til hver enhed.
Måske andre filtre har problemer hermed, men jeg har prøvet mange forskellige opstillinger, hvor pre'en sidder før GS filtre.... og der er ingen problemer med støj osv - virker glimrende.


Posted By: daniels
Date Posted: 07 Maj 2014 at 10:54
Jeg har både miniDSP (2-vejs stereo) og GroundSound 2xDCN24RPC, og vil lige sige at den miniDSP ikke er nær så vellydende som GroundSound.
miniDSP lyder såmænd ikke dårligt, men jeg oplever lidt bedre opløsning og mindre støj med GroundSound.

Til gengæld er den ret billig og nem at have med at gøre (GroundSound er nu også ret nem at styre).

Så hvis du har planer om at køre aktivt permanent, så vil jeg tage springet til GroundSound.
Hvis det kun er til tests og sjov, så er miniDSP er rigtigt imponerende stykke værktøj.


-------------
__________________________________________
DanielS - Alkohol tager toppen af ubehagen ved livet - Der findes ikke dårlige ideer, kun mangel på vilje til at udføre dem!


Posted By: Roky
Date Posted: 07 Maj 2014 at 16:58
Daniels: Hvor styrer du volumenkontrollen henne hhv miniDSP og Groundsound  ?


Posted By: daniels
Date Posted: 07 Maj 2014 at 17:23
Originally posted by Roky

Daniels: Hvor styrer du volumenkontrollen henne hhv miniDSP og Groundsound  ?


Jeg styrer det via en analog forforstærker.

Det er ikke meningen af hverken miniDSP eller GroundSound skal benyttes som forforstærker hvor man styrer volumen.
Det vil også skære ret meget i bit-dybden på begge modeller.

Der er et udvidet modul til miniDSP som kan styre volumen som tilkøb - Og GroundSound har deres store DCN28 med analog volumen, der lige nu er på tilbud til ca. 22k.
Men jeg går ikke ud fra det er disse løsninger vi taler om her.

-------------
__________________________________________
DanielS - Alkohol tager toppen af ubehagen ved livet - Der findes ikke dårlige ideer, kun mangel på vilje til at udføre dem!


Posted By: svendborg@email
Date Posted: 07 Maj 2014 at 18:01
Jeg benytter også minidsp (4x10 hd) og den er koblet til efter min pre. Så det kræver en stereoudgang, ikke andet.
Alternativt kan man køre digitalt ind i den, men det er en anden snak.



Posted By: Roky
Date Posted: 07 Maj 2014 at 22:41
Originally posted by svendborg@email

Jeg benytter også minidsp (4x10 hd) og den er koblet til efter min pre. Så det kræver en stereoudgang, ikke andet.
Alternativt kan man køre digitalt ind i den, men det er en anden snak.


Jeg benytter også en pre efter min miniDSP (2*4), men den agerer kun attenautor (volumen) til 6 kanaler. Hvilket er den måde miniDSP har designet produktet til.

Hvis du styrer volumen på pre'en opnår du ikke maksimalt signal/støj forhold. Forklaring: http://www.minidsp.com/applications/dsp-basics/gain-structure-101 - http://www.minidsp.com/applications/dsp-basics/gain-structure-101  

Ved lav volumen vil du have ringe signal/støjforhold og ved høj volumen (kommer an på hvor mange volt preen spytter ud ) vil du så kun ved et lille område opnå den performance miniDSP'en er designet til, førend signalet klipper - som jeg forstår det.

Daniels: Justerer du også volumen før miniDSP Smile ?




Posted By: svendborg@email
Date Posted: 08 Maj 2014 at 07:37
Det er da kun nødvendigt, hvis du har problemer med gain, som jeg har forstået det. Eller er jeg helt galt på den?
Som det er nu, har jeg meget lavt sus i alle enheder, men ikke mere end jeg ikke kan høre det i sofaen ca 2,5 M væk :-)


Posted By: daniels
Date Posted: 08 Maj 2014 at 11:19
Originally posted by Roky


Daniels: Justerer du også volumen før miniDSP Smile ?



Når jeg har brugt den, har jeg haft min output fra min PRE direkte til miniDSP og derfra direkte til effekt. Ikke andet.

Jeg synes nu ikke jeg har haft store problemer med sus og lignende.
Niveauet var bare lavere på Ground Sound.
Desuden er det stadig så lavt, at når musikken spiller, så kan man slet ikke høre det.

Kan godt være et ekstra potmeter vil kunne fjerne det sidste sus. Det kan jeg måske teste på et tidspunkt.

-------------
__________________________________________
DanielS - Alkohol tager toppen af ubehagen ved livet - Der findes ikke dårlige ideer, kun mangel på vilje til at udføre dem!


Posted By: Roky
Date Posted: 08 Maj 2014 at 12:46
Jeg kan ikke huske hvor "dårligt" signal/støjforhold man opnår med den metode hvor miniDSP er efter pre. Det kommer jo også an på preen. Men idet den spytter flere volt ud end miniDSP er specificeret til - vil signalet jo klippe. Bedre signal/støjforhold er jo altid en fordel, men hvor lavt det skal være, førend det tydeligt influerer på lyden, ved jeg ikke. 




Posted By: Digital_thor
Date Posted: 10 Maj 2014 at 10:37
Når der er pivstille i min stue(ingen vind, fugle, biler osv) og jeg lytter på musik, så oplever jeg stadig ikke sus eller lignende fra lyttepositionen. Hvis bare en enkelt pc, bærbar, køleskab er tændt, så er der ikke stille nok. Især når naboen ikke er hjemme og har sin affugter tændt, som laver lidt støj på nettet, som får en af mine trafoer til at brumme lidt. Så skal musikken i sig selv være ekstremt velindspillet, før jeg i helt optimale situationer, kan fornemme den mindste sus. Når så først musikken starter, så er grunstøjen i optagelsen totalt dominerende i stort set alle tilfælde. Kan tydeligt hører skift af mikrofoner og støj fra mixningen af f.eks elektronisk musik, når de ikke har gjort et ordenligt stykke arbejde. Så jeg vil påstå at du med groundsound ikke får problemer, med mindre du har et fejlbehæftet stykke elektronik et andet sted i kæden, som laver ballade Wink
Og det er ikke kun mig. Har hørt groundsound udstyr i alle klasser, mindst 10 forskellige steder nu. Og aldrig oplevet problemer, med forskelligt udstyr, enheder  osv. Og alle steder sad forforstærkeren først.


Posted By: felsby
Date Posted: 13 Maj 2014 at 10:59
hvorfor brummer en trafo når der er støj på lysnettet? Wacko


Posted By: Fasen
Date Posted: 13 Maj 2014 at 11:22
Er det ikke pga DC på nettet?

-------------
Belles Soloist 3
Micromega PW-250 poweramp
Sonos Connect
REGA DAC
Tannoy DMT 10MKII
2x15" Peerless SLS subs.


Posted By: USXX
Date Posted: 13 Maj 2014 at 11:44
Trafoer brummer p.g.a. fænomenet magnetostriction:

http://www.mgmtransformer.com/faq/why-do-transformers-hum/ - http://www.mgmtransformer.com/faq/why-do-transformers-hum/

http://en.wikipedia.org/wiki/Mains_hum - http://en.wikipedia.org/wiki/Mains_hum

http://en.wikipedia.org/wiki/Magnetostriction - http://en.wikipedia.org/wiki/Magnetostriction

DC på lysnettet trækker trafoen mod mætning, hvilket i sig selv er et problem - det største problem ved DC for trafoer, men DC er ikke den primære årsag til brum, som kommer af vibrationer, der selvsagt ikke frembringes af DC.


-------------


Posted By: Fasen
Date Posted: 13 Maj 2014 at 15:47
Så blev jeg klogere

-------------
Belles Soloist 3
Micromega PW-250 poweramp
Sonos Connect
REGA DAC
Tannoy DMT 10MKII
2x15" Peerless SLS subs.



Print Page | Close Window

Bulletin Board Software by Web Wiz Forums® version 9.56a - http://www.webwizforums.com
Copyright ©2001-2009 Web Wiz - http://www.webwizguide.com