Forum Home Forum Home > Software > Simulerings software
  New Posts New Posts RSS Feed: Program til basrefleks
  FAQ FAQ  Forum Search   Calendar   Register Register  Login Login


Program til basrefleks

 Post Reply Post Reply Page  <1 234
Author
Message
ronnie rasmussen View Drop Down
Excentrisk
Excentrisk
Avatar

Joined: 12 Okt 2010
Location: Århus
Online Status: Offline
Posts: 900
  Quote ronnie rasmussen Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Topic: Program til basrefleks
    Posted: 16 Nov 2011 at 16:35
Originally posted by USXX

Originally posted by kappen

Kommer det også som android app?

Det vil være ca. lige så sandsynligt, som at du får en triple ripple buttplug i julegave LOL

hvad er der galt med at få sådan en i julegave, sådan en har da bragt megen glæde her i hjemmet!
Back to Top
bknielsen View Drop Down
Enthusiast
Enthusiast
Avatar

Joined: 23 Jun 2009
Location: Midtjylland
Online Status: Offline
Posts: 472
  Quote bknielsen Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 16 Nov 2011 at 20:14
Originally posted by USXX

Er der nogen, der har fået det til at virke - eller sidder I med jeres iPad?


Det virker fint på min XP maskine Thumbs Up.

Jeg kom til at tænke på, din group delay kurve går ned til 1 Hz. Er der nogen grund til at tillæge den nogen betydning meget under enhedens nedre afskæringsfrekvens f.eks. -10dB?

Grunden til spørgsmålet er: "Sund" logik, OG betragter man gruppeløbetiden for den lineære model, hvor man har separate tab for absorbtion, lækage, og port dvs. 1/Qeff = 1/Qa + 1/Ql + 1/Qp, ser den noget/meget anderledes ud under enhedens nedre afskæringsfrekvens (hvis jeg da ellers ikke har regnet galt, hvilket bestemt ikke er usandsynligt). Denne model vil man vel normalt antage som en tand mere nøjagtig?
Back to Top
USXX View Drop Down
Pro medlem
Pro medlem
Avatar

Joined: 17 Dec 2008
Location: Midtjylland
Online Status: Offline
Posts: 2537
  Quote USXX Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 17 Nov 2011 at 07:49
Brian;

Jeg har bevidst valgt at lade Group delay kurven gå ned til 1 Hz - ikke fordi det har nogen praktisk betydning, men fordi det i min verden virker mere pædagogisk korrekt at vise brugeren, hvordan kurven forløber/ender (altså at den flader ud mod et fast niveau, når man går mod DC).

Til daglig kører jeg ofte med den udvidede tabsmodel (i MathCad), og her ser gruppeløbetiden ganske korrekt noget anderledes ud. Jeg er nu bare ikke så sikker på, at den model nødvendigvis giver bedre resultater - systemet skal jo under alle omstændigheder (fin-) trimmes til sidst, og min erfaring siger mig, at man kommer lige så tæt på resultatet med den mere simple tabsmodel (og der er jo lige så meget tab). Den udvidede model (som stadig er lineær) har nok mere akademisk interesse. Når jeg her bruger den forenklede model, er det også fordi, det er noget vores kunder og selvbyggere i almindelighed har nemmere ved at forholde sig til. Denne model er også en mere "ren" model for et 4. ordens højpas-system, hvorfor fx gruppeløbetiden ser ud, som man ville forvente med Thiele/Small modellen, som jo er den, vi regner på. 


Edited by USXX - 17 Nov 2011 at 07:49
Back to Top
USXX View Drop Down
Pro medlem
Pro medlem
Avatar

Joined: 17 Dec 2008
Location: Midtjylland
Online Status: Offline
Posts: 2537
  Quote USXX Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 17 Nov 2011 at 08:06
Jeg kan lige tilføje, at et problem med den udvidede tabsmodel er, at det er sværere at gætte på de enkelte tab, Qa, Qp og Ql end det er at gætte rigtigt på det samlede tab, som betegnes Qb (det, Brian kalder Qeff). 

Når man i den simple model bruger betegnelsen Ql for det samlede tab, kan det måske skabe lidt forvirring, for Ql antager her ikke den samme værdi som Ql i den udvidede model (for den samme højttaler). Når man alligevel bruger betegnelsen Ql, er det fordi, at hele tabet rent matematisk/kredsløbs-analytisk repræsenteres på samme måde som Ql i den udvidede model.

Bruger man den simple model, kan man som udgangspunkt sætte Ql = 7. Man skal anstrenge sig noget, for at få den over 8-9, og tilsvarende skal man have lavet venstrehåndsarbejde for at havne under 5-6, medmindre:

1) Man bevidst har valgt at fylde hele kabinettet/hulrummet ud med dæmpemateriale (absorptionstabet stiger, Qa falder).
2) Man bruger en enhed med phase plug (lækagetabet stiger, Ql falder).
3) Man bruger en for lille port (-diameter) eller en port med ru indvendig overflade - fx en slotted port (porttabet stiger, Qp falder).


Edited by USXX - 17 Nov 2011 at 08:07
Back to Top
USXX View Drop Down
Pro medlem
Pro medlem
Avatar

Joined: 17 Dec 2008
Location: Midtjylland
Online Status: Offline
Posts: 2537
  Quote USXX Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 17 Nov 2011 at 09:03
Brian,

Synderen, som giver det markant anderledes forløb af gruppeløbetiden (men ikke frekvensgangen eller step-responset), er den modstand, der repræsenterer Qp. Den sidder i dit ækvivalentdiagram parallel med en den kondensator, der repræsenterer porten (eller rettere luftmassen i porten). Modstanden bevirker, at der ikke længere er en afbrydelse ved DC. Det giver negativ gruppeløbetid ved helt lave frekvenser (prøv at vise kurven ned til fx 1 Hz).

Konklusionen må være, at det ikke er (helt) korrekt er repræsentere porttabet ved en parallelmodstand - men derimod ved en seriemodstand, hvorved porttabet og lækagetabet repræsenteres som ét. Absorptionstabet kan du fortsat holde adskilt ved at have en modstand parallelt med den spole, der repræsenterer eftergivenheden af luften i kabinettet.

I denne simplere (og nok mere korrekte) udgave af den udvidede lineære tabsmodel, kan Qlp (hvor 1/Qlp = 1/Ql + 1/Qp) sættes til 7.5 - 8, idet Qa for basrefleks-systemet er ret høj - så ender du ca. på Qb = 7 (hvor 1/Qb = 1/Qlp + 1/Qa).
 


Edited by USXX - 17 Nov 2011 at 09:10
Back to Top
USXX View Drop Down
Pro medlem
Pro medlem
Avatar

Joined: 17 Dec 2008
Location: Midtjylland
Online Status: Offline
Posts: 2537
  Quote USXX Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 17 Nov 2011 at 14:42
...og for så lige at gøre den færdig; da Qa typisk er mindst 10 gange højere end Ql (eller Qlp), hvorfor så bruge krudt på at komplicere ækvivalentet med endnu en modstand, som kun gør beregningerne mere kringlede (det er selvfølgelig ligegyldigt, hvis man bruger et matematikprogram)!? Det er og bliver det tab, der er repræsenteret ved en seriemodstand, der helt klart dominerer. Derfor kan man lige så godt indlemme absorptionstabet heri. Vi er nu tilbage ved den simple tabsmodel - men at der skal tab med vores samlede model er der ingen tvivl om.

Edited by USXX - 17 Nov 2011 at 14:43
Back to Top
bknielsen View Drop Down
Enthusiast
Enthusiast
Avatar

Joined: 23 Jun 2009
Location: Midtjylland
Online Status: Offline
Posts: 472
  Quote bknielsen Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 17 Nov 2011 at 22:06
Ulrik:
Du har ret, jeg plottede den udvidede model til 1 Hz også, og gruppeløbetidskurven bliver (noget/meget) negativ i den udvidede model ved helt lave frekvenser - det var jeg ikke opmærksom på, men vi kan hurtigt blive enige om, at det ikke giver fysisk mening Ouch.

Jeg kan regne ud, at jeg har udledt modellen via det omvendte ækvivalent netværk (dual på engelsk - er ikke sikker på den danske betegnelse) i forhold til dig, og her har du igen ret. Dvs. sætter jeg min port-tabs-modstand til nul, liger kurven stort set oven i Thiele/Small modellens. Så hvorfor bekymre sig om at specificere det ringe absorptionstab for sig.

Endnu et godt eksempel på, at man kan overparametrisere sine modeller, 1-0 til dig Smile.
Back to Top
 Post Reply Post Reply Page  <1 234

Forum Jump Forum Permissions View Drop Down

Bulletin Board Software by Web Wiz Forums® version 9.56a
Copyright ©2001-2009 Web Wiz