Forum Home Forum Home > Selvbyg af højttaler > Kabinet beregninger
  New Posts New Posts RSS Feed: Betragtninger efter 20års DIY HT
  FAQ FAQ  Forum Search   Calendar   Register Register  Login Login


Betragtninger efter 20års DIY HT

 Post Reply Post Reply Page  <12345 6>
Author
Message
JH View Drop Down
Enthusiast
Enthusiast


Joined: 23 Aug 2009
Location: Nivå
Online Status: Offline
Posts: 142
  Quote JH Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Topic: Betragtninger efter 20års DIY HT
    Posted: 13 Okt 2011 at 09:20
Hej,
 
Er jeg korrekt i følgende generelle betragtning.
 
Jo bredere baffle desdo større indflydelse har room gainet på den samlede respons i den lave mellemtone, fordi baffel steppet started ved en lavere frekvens og derfor når baffel steppet ikke den fulde effekt før room gained træder til. I praksis kan effekten af baffelsteppet fjernes blot bafflen er stor nok.
Til gengæld giver en bred baffel størrer punkler i frekvensgangen,  kan dog mindskes ved at bue bafflen (Snell type A), og afrunde hjørner, facets osv.
 
/JH
Back to Top
hhenne View Drop Down
Medbygger
Medbygger


Joined: 26 Sep 2009
Location: Virum
Online Status: Offline
Posts: 22
  Quote hhenne Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 13 Okt 2011 at 11:44
Originally posted by kappen

Originally posted by hhenne

Originally posted by kappen

 
Lyden kommer heller ikke fra forpladen men nærmere kanten af den, gør du den større har du blot den samme lyd fordelt ud på mere kant.


Det er vist ikke korrekt. Lydtrykket aftager med afstanden i 3. potens, mens kantlængden kun vokser med afstanden i 2. potens. Man kan også se det på den måde, at der er mere energi der 'forlader' bafflen inden den når kanten, jo længere væk kanten er. Konklusion: store bafler har mindre kantrefleksion.

Nu er det jo ikke refleksion der opstår, diffraktionsbidraget kommer fra kanten ikke pladen.

Jeg vil ikke give dig ret i at de har mindre kantdiffraktion. lydtrykket der opstår under baffelsteppet er jo ALTID -6dB og det kommer af det er præcis halvdelen af lyden der "smutter bagud" og dermed giver anledning til en negativ impuls i tidsdomænet og amplituden af denne impuls ændres ikke med størrelsen på pladen. Det er kun frekvensindholdet i den der gør. Så jo, hvis vi kigger på samlede lyd effekt, har du jo nok ret, men det er jo ikke det som problematikken i baffeldesign.

Tager man 2 cirkelformede baffler hvor den ene har en dobbelt så stor radius som den anden og kigger på svaret fra dem i tidsdomænet opstår der jo stortset den samme "negative delta impuls" fra begge baffler og så sandelig også ca. samme amplitude. Blot med forskellig forsinkelse og dermed anderledes effekt i frekvensdomænet. 

Vi ville være fri for det hvis vi havde en meget stor baffel, men det ville vi så sandelig også hvis vi havde en meget lille.

Hvis det virkeligt er sådan, al den energi, der ville være sendt bagud, hvis ikke baflen havde været der, bevæger sig langs baflen og rammer kanten - så har du ret. Ovenikøbet vil en stor baffel jo opsamle mere energi, fordi den er ikke-rundstrålende længere ned frekvens. Det kan jo være ret betydeligt, idet det vel typisk er området 300-600 hz det drejer sig om (området hvor den lille er rundstrålende, men den store ikke er) - og i det område ligger der forholdsvis meget energi. Det afslører en impuls ikke ret godt, idet den har et uforholdmæssigt stort indhold af høje frekvenser sammenlignet med musik 
Back to Top
Busk View Drop Down
Excentrisk
Excentrisk
Avatar

Joined: 03 Jan 2009
Online Status: Offline
Posts: 2088
  Quote Busk Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 13 Okt 2011 at 12:27
Originally posted by Holm

Enig, det er ikke baffelstep, og det er heller ikke kun stående bølger, der er problemet.
Men du anvendte alligevel en formel for baffelstep inde i kabinettet til at forklare frekvensen på en udfasning i mellemtonen?
 
Mvh.
Holm
 

Det var bare for at regne frekvensen ud fra i given længde intet andet.
Intet erstatter membranareal og bas skal ha plads.
Og effekt er noget man skal have rigeligt af.
Back to Top
Busk View Drop Down
Excentrisk
Excentrisk
Avatar

Joined: 03 Jan 2009
Online Status: Offline
Posts: 2088
  Quote Busk Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 13 Okt 2011 at 12:30
Originally posted by Holm

"Helt enig i at room gain aldrig har modvirket baffelstep, den står klart for holms regning "
 
Nu er vi vel enige i, at baffelsteppet reduceres til 4-5 dB på grund af rummets indflydelse. Og en del konstruktioner udnytter rummets forstærkninger f. eks. ved hjørne eller vægplacering.
En af de ypperste er Carlsons højttalere.
Prøv at bruge Google f. eks. med stikordene "Baffelstep Room Gain".
 
"Aldrig" er et voldsomt ord at bruge.
 
Så vidt jeg har læst mig til, indtræder Room Gain ikke brat med en lodret stigning under 100Hz, og når jeg skriver 150 Hz, er det i forhold til hvornår man med rimelighed kan begynde ar regne med at virkningen er tilstede i hørbar grad - i litteraturen har jeg set både 200 Hz 400 Hz nævnt. Tænk også på, at stående bølger ebber ud til højere frekvenser med lavere lydtryk.
Room Gain er blot en del af rummets akustik, som indvirker på lyden fra en højttaler og er selvfølgelig ikke en del af selve højttalerkonstruktionen - kun en del af den måde lyden fra højttaleren udfolder sig på.
 
Mvh.
Holm
 
 
Ja det er vi enige om, tror vi er ude i en gang tale forbi hinanden Smile.

Resten du skriver aner jeg ikke om er rigtigt eller forkert, så meget ved jeg endnu ikke om rumakustik, men det lyder underligt.

Busk
Intet erstatter membranareal og bas skal ha plads.
Og effekt er noget man skal have rigeligt af.
Back to Top
Busk View Drop Down
Excentrisk
Excentrisk
Avatar

Joined: 03 Jan 2009
Online Status: Offline
Posts: 2088
  Quote Busk Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 13 Okt 2011 at 12:36
Jeg syntes det er fedt at der kommer lidt respons på mine betragtninger, da de er skrevet her for at få luset ting ud som jeg måske har forstået forkert.

Super drenge.

Busk
Intet erstatter membranareal og bas skal ha plads.
Og effekt er noget man skal have rigeligt af.
Back to Top
Holm View Drop Down
Selvbygger
Selvbygger


Joined: 09 Aug 2011
Online Status: Offline
Posts: 86
  Quote Holm Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 14 Okt 2011 at 11:43

Hej Busk

Jeg har også følt behov for "aflusning" og efter yderligere "studier" kan jeg se, at der rundt omkring på Internettet skrives vidt forskellige ting om Baffelstep, Room Gain og rumakustik i forhold til højttalerkonstruktion, og det kan jo ikke passe alt sammen.

Jeg vil også revidere mine ord om Room Gain og tilslutte mig Kappens informationer her i tråden.
Der blandes for meget sammen med stående bølger og refleksioner og lytterummets indretning.
 
Vi skal nok holde os til selve højttalerkonstruktonen med kabinet og baffel. Selvfølgelig kan hjørner og vægge bruges og kabinettet kan udformes på mange sjove måder. Det handler vel om at være/blive bevidst om hvad et valg indebærer.
 
Jeg spekulerer på, om baffelsteppet gør sig gældende efter samme formel med stigende frekvens, da lydudstrålingen bliver mere retningsbestemt ved højere frekvenser?
Samtidig ser vi, at det først og fremmest er diskanten, der profiterer af en asymmetrisk placering på forpladen?
Og hvordan med alternative placeringer af en subbas - vi ser eksempler, hvor basenheden placeres i kabinettets sider eller endda i bunden (mod gulvet - ikke på gulvet!) eller toppen.
Peter Holm eksperimenterede meget med slavebassystemet og konstruerede både hjørnemodeller med trekantet kabinet og en såkaldt AD-slave (Akustisk Dæmpet), hvor han placerede en frontplade foran slaven, så lyden kom ud gennem siderne i sprækken mellem baflen og den ekstra frontplade - er baffelsteppet så elimineret, når baffelkanten samtidig er en af siderne i en aflang port?
Hans konstruktioner fik topanmeldelser i test.
 
Mere enkelt er en lavt placeret subenhed, som kobler til gulvet - hvad giver det (og er det værd at lytte til)?
 
Denne tråd fra et andet forum kommer kort og godt rundt i emnet med spørgsmål og nogle meget kvalificerede svar: http://www.htguide.com/forum/showthread.php4?t=28101
 
Mvh.
Holm
 


Edited by Holm - 14 Okt 2011 at 19:24
Back to Top
ham_den_lange View Drop Down
Pro medlem
Pro medlem
Avatar

Joined: 23 Apr 2009
Location: Silkeborg
Online Status: Offline
Posts: 608
  Quote ham_den_lange Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 14 Okt 2011 at 12:38
Baffelsteppet for et normalt størrelse kabinet burde ikke have indflydelse på slave og subbas enheder. Da baffelsteppet gerne skulle have indflydelse ved en frekvens, som ligger et par oktaver over disse enheders arbejdsområde.
Back to Top
JH View Drop Down
Enthusiast
Enthusiast


Joined: 23 Aug 2009
Location: Nivå
Online Status: Offline
Posts: 142
  Quote JH Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 20 Okt 2011 at 22:10

Baffelsteppet giver det samme tabe på alle enheder uanset om det er subbas, bas, basenheder. Det er placeringen i kabinettet som tæller, og subbas og slaver sidder jo netop altid placeret under, bagpå, på siden, eller foran ved gulvet, hvor room gainet forærer mellem 3-9 db.

Mener i øvrigt at tabet fra baffelsteppet er et overdrevet problem, da det er de færreste som har plads til at stille deres højtalere frit i rummet. Der er et mininmalt baffelstep når højtalere placeres tæt på bagvæg og hjørner.
 
De største punkler (baffel peak) opstår i frekvensgangen når bas ellers mellemtone placere symmetrisk i kabinet, især hvis kabinettet er højt og slankt, eller hvis der f.eks. er en rund kant rundt om basenheden, eller f.eks. utilstrækkelig nedfræsning af enheder.
 
Et peak på 2 til 3 db i området fra 700 til 1100 Hz er meget typisk hvis symmetrisk placering af bas/mellem tone i et højt slankt kabinet.
 
/JH
Back to Top
JH View Drop Down
Enthusiast
Enthusiast


Joined: 23 Aug 2009
Location: Nivå
Online Status: Offline
Posts: 142
  Quote JH Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 20 Okt 2011 at 22:32
En lille tilføjelse til baffel peak/diffraktions problematikken
 
Problemet forsvinder fra det punkt hvor lydudstrålingen fra enhederne bliver direktive. For basenheder betyder dette, at der udelukkende er "et" baffelpeak, som der skal tages højde for, og det falder typisk i området omkring 700-1100 hz.  Dette første peak kan udglattes ved at  placere basenheden assymetrisk i det vertikale plan. For mellemtoneheder på 4 til 5 tommer, kommer der så et yderligere peak ved den dobbelte bølgelængde, som der skal tages højde for og dette peak kan udjævnes ved at placere enhederne assymetrisk i det horisontale plan. Det samme gælder selvfølgelig for diskanter hvor der så kommer et tredje peak ved den 3 dobbelte bølgelængde.
 
Hvis der anvendes store mellemtoneenhder, som bliver direktionelle før det næste peak fra baflen indtræder, forsvinder dette. Dette kan f.eks. udnyttes i et CD design, ved at koble en diskant til en waveguide med 90 graders vertikal udstråling. Designet afhænger af at udstrållingen fra  waveguiden matcher mellemtones udstråling ved delefrekvensen.
 
LSPCad kan forøvrigt genere direktivitetsplot. Hvis der er nogen som har lyst til at prøve.
 
/JH
Back to Top
Busk View Drop Down
Excentrisk
Excentrisk
Avatar

Joined: 03 Jan 2009
Online Status: Offline
Posts: 2088
  Quote Busk Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 21 Okt 2011 at 06:39
Originally posted by JH


Mener i øvrigt at tabet fra baffelsteppet er et overdrevet problem, da det er de færreste som har plads til at stille deres højtalere frit i rummet. Der er et mininmalt baffelstep når højtalere placeres tæt på bagvæg og hjørner.
 

/JH

Placeringen af dine højttalere har intet med baffelstep at gøre, men noget med breden af dine højttaleres front. Det kan du ikke ændre på hvor du så ellers placerer dem.

Ved placering et eller andet sted der "forstærker" så det gør det det jo for hele området, og så har man stadig mistet 5dB ved 650hz hvis bafflen er 30cm bred. Der hjælper placeringen ikke på den niveau forskel der altid vil være der.

Busk
Intet erstatter membranareal og bas skal ha plads.
Og effekt er noget man skal have rigeligt af.
Back to Top
 Post Reply Post Reply Page  <12345 6>

Forum Jump Forum Permissions View Drop Down

Bulletin Board Software by Web Wiz Forums® version 9.56a
Copyright ©2001-2009 Web Wiz