Forum Home Forum Home > Selvbyg af højttaler > Forberedelser og spørgsmål
  New Posts New Posts RSS Feed: Gruppeløbetid
  FAQ FAQ  Forum Search   Calendar   Register Register  Login Login


Gruppeløbetid

 Post Reply Post Reply Page  <12
Author
Message
Digital_thor View Drop Down
Enthusiast
Enthusiast


Joined: 03 Mar 2011
Online Status: Offline
Posts: 517
  Quote Digital_thor Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Topic: Gruppeløbetid
    Posted: 26 Aug 2017 at 17:49
Originally posted by USXX

Så det er altså gruppeløbetid for hele systemet fra kilde til øre/mikrofon, du er interesseret i at finde?

Det var simpelthen noget måleprogrammet kunne. Og derfor blev jeg nysgerrig og ville lære noget mere om emnet for at se om det var noget jeg i praksis kunne gøre noget ved, eller om jeg overhovedet skullebekymre mig om det.
Jeg fik nemlig et GD, der gik fra 18ms til 50ms, lige der hvor min delefrekvens imellem mellemtone og diskant er - ved smoothing. Ved gating fik jeg et konstant GD. Derfor gættede jeg mig til at det GD programmet viser, har noget at gøre med reflektionerne. Grunden til at jeg ikke vil se på rummet, til at begynde med. Er fordi jeg vil have styr på hvad filteret og enhederne laver, før jeg ser på rummet indflydelse, som jeg selvfølgelig ikke kan se bort fra - det er jeg helt med på.

1" fra 2500 og op
5" imellem 500 og 2500
3x6.5" imellem 90 og 500
4x12" fra 90 og ned.

Jeg måler hver enhed med mikrofonen ca 1 meters penge foran højttaleren, pegende imellem diskant og mellemtone.
Hver enhed bliver bedømt og betragtet, så jeg ved hvor langt de rækker, så linært om muligt, uden at blive presset eller der opstår forvrængning.
Jeg har separat volumen til hver enhed, så niveauet er tilpasset og filteret i mit tilfælde (4ordens LR) bliver også tilføjet i DSP'ens udgangsblokke.
Til sidst måler jeg i lyttepositionen for at stadfæste hvad der sker under ca 400hz, hvor bølgelængden er for langt til at gating kan bruges til noget, men lidt smoothing gør at støjen fjernes og de største syndere kommer tydeligt frem. Her dæmper jeg eventuelle peaks, som jeg stor set kun har 2 stykker af ned til 90hz, hvor mine 4 subwoofere tager over. Disse korrektioner tilføjes i indgangsblokken på DSP - dvs foran delefrekvenserne, så de er uafhængige af selve filteret til delfrekvenserne. Subwooferne udligner hinanden fint og behøvre derfor ikke nævneværdig EQ ud over volumentilpasning i forhold til resten af systemet

Jeg måler grundlæggende det samme i lyttepositionen, som jeg gør foran højttaleren. Jeg er nok ret heldig med mit rum, som er assymetrisk, med lidt skråvægge og god afstand til væggen bag lyttepositionen.

Gating bruger jeg udelukkende som et værktøj til at få styr på sammenspillet mellem diskant og mellemtone, altså et analyseværktøj. Jeg vil mene at det, som rummet tilføjer er akustisk og derfor skal rettes med akustisk hjælp og ikke en DSP, så længe vi er uden for det rundstrålende område.
Jeg kan godt få mine højttalere til at spille sådan ca +/-3dB fra 300hz til 20Khz - også uden at der er store variationer, når jeg måler off-axis op til ca 40-50grader i det horisontale plan.
Jeg blev blot nysgerrig efter at undersøge hvad gruppeløbetiden og fasen betød i denne sammenhæng, især da jeg så det abrubte skidt ved delefrekvensen.
Back to Top
USXX View Drop Down
Pro medlem
Pro medlem
Avatar

Joined: 17 Dec 2008
Location: Midtjylland
Online Status: Offline
Posts: 2517
  Quote USXX Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 28 Aug 2017 at 08:16
Ok, det giver bedre mening. Men du kan jo sagtens måle fra godt 500 Hz og op i et almindeligt rum (endda i 1,5 m) uden problemer overhovedet, hvis blot du lige dæmper gulvrefleksionen under måling. Du får det smukkeste billede af, hvad der sker omkring den øvre deling (helt uden gating). Hvis du fx beregner minimalfase ud fra en frekvensgang fremkommet ved gating, så får du en fejl.

Generelt tror jeg ikke, du skal bekymre dig så meget om gruppeløbetid - hvis bare du har en pæn frekvensgang og spredningskarakteristik/power respons. Det er selvfølgelig interessant at kende delay, når man arbejder med filteret.
Back to Top
Digital_thor View Drop Down
Enthusiast
Enthusiast


Joined: 03 Mar 2011
Online Status: Offline
Posts: 517
  Quote Digital_thor Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 28 Aug 2017 at 17:38
Fedt nok Smile

Jeg ligger på ca +/-2dB fra 200 til 18-19Khz og op til de ca 50 off axis som jeg har målt, er det kun diskanten der falder af, som det netop burde være med fornuftig powerrespons - selvfølgelig ændre kurven sig, men kun i form at små variationer, som desuden er forskellige på alle målinger, hvilket jeg har forstået, skulle antyde at jeg ikke har nogle opbrud eller forvrængninger der går igen.
Har også målt vertikalt ca 5 grader oppefra og nedfra uden at kurven ellers ændre sig nævneværdigt.
Mener delay imellem bas og mellemtone er ca 0.16ms og ca 0.08ms til diskant fra mellemtonen.
Får lige lavet nogle screendumps senere, så det er lidt nemmere at følge med i. Det lyder egentlig meget godt - men det er jo også mit eget LOL
Back to Top
 Post Reply Post Reply Page  <12

Forum Jump Forum Permissions View Drop Down

Bulletin Board Software by Web Wiz Forums® version 9.56a
Copyright ©2001-2009 Web Wiz