Forum Home Forum Home > Selvbyg af højttaler > Kabinet beregninger
  New Posts New Posts RSS Feed: Afstemning af 2-vejs Transmission Line
  FAQ FAQ  Forum Search   Calendar   Register Register  Login Login


Afstemning af 2-vejs Transmission Line

 Post Reply Post Reply Page  123 20>
Author
Message Reverse Sort Order
Enthusiast View Drop Down
Excentrisk
Excentrisk


Joined: 19 Okt 2011
Location: Storkøbenhavn
Online Status: Offline
Posts: 1134
  Quote Enthusiast Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Topic: Afstemning af 2-vejs Transmission Line
    Posted: 08 Aug 2023 at 20:35
Tak.

Naar man, som jeg, ikke faar bygget saa meget, saa er det godt, at man kan noerde lidt paa andre maader Tongue
Back to Top
Frost View Drop Down
Admin Group
Admin Group
Avatar

Joined: 21 Nov 2008
Location: Horsens
Online Status: Offline
Posts: 632
  Quote Frost Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 07 Aug 2023 at 10:28
Spaendende laesning, Enthusiast :) 

Edited by Frost - 07 Aug 2023 at 10:28
Back to Top
Enthusiast View Drop Down
Excentrisk
Excentrisk


Joined: 19 Okt 2011
Location: Storkøbenhavn
Online Status: Offline
Posts: 1134
  Quote Enthusiast Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 15 Feb 2020 at 11:28
Tak.

I det viste eksempel har absorberkammeret et volumen svarende til godt 30% af TL kanalens volumen.

Absorberkammerets volumen relativt til TL kanalens volumen lader til at styre båndbredden på absorberens arbejdsområde. Jo større volumen, jo bredere arbejdsområde.
Absorberens placering i TL kanalen ser ud til at styre opførslen i frekvensområdet umiddelbart under og over absorberens resonansfrekvens.

I det viste eksempel er absorberens munding (port) placeret ca. midt i TL kanalens forløb. Her skal man op på et absorbervolumen på 30-40% af TL kanalens volumen for at få "suget" den uønskede resonans pænt væk fra TL outputtet og samtidig få ryddet lidt op i den negative interferens, der opstår mellem enheden og TL mundingen ved 100-200 Hz.

Absorberen skal trimmes mht. resonansfrekvens, volumen og placering sammen med trimningen af selve TL kanalen. Enhedens (og evt. TL mundingens) off-set i TL kanalen, taper ratio, dæmpning mm. skal alt sammen trimmes samlet for at få optimal performance på systemet.

Her har det betydning, om systemet skal bruges udelukkende til bas, eller om det også skal spille op i mellemtoneområdet. Et system der er optimeret i basområdet vil ikke nødvendigvis opføre sig pænt i mellemtonebåndet.
Back to Top
USXX View Drop Down
Pro medlem
Pro medlem
Avatar

Joined: 17 Dec 2008
Location: Midtjylland
Online Status: Offline
Posts: 3094
  Quote USXX Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 15 Feb 2020 at 09:09
Fin gennemgang/analyse og fedt at du gad - godt arbejde Thumbs Up

Back to Top
Enthusiast View Drop Down
Excentrisk
Excentrisk


Joined: 19 Okt 2011
Location: Storkøbenhavn
Online Status: Offline
Posts: 1134
  Quote Enthusiast Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 13 Feb 2020 at 22:29
Der har været snak om muligheden for at indbygge et kammer i en transmissionsliniehøjttaler med det formål at "suge" uønskede resonanser væk fra liniemundingens output.
http://forum.speakerbuilder.dk/forum_posts.asp?TID=2007&PN=2&title=tang-band-fuldtone-i-mass-loaded-transmissionline
Dette er et alternativ til at dæmpe transmissionslinien med dæmpemateriale.

Metoden er ikke ny. Der findes allerede flere kommercielt producerede højttalere, der benytter sig af denne teknik.

Tegningen nedenfor viser princippet. Man placerer simpelthen et kammer et sted i kabinettet med en port, der forbinder transmissionsliniekanalen og kammeret. 
Kombinationen af port og kammer skaber en Helmholtz resonator, der påvirker bølgeudbredningen i transmissionslinien. Ved afstemning af resonatorens egenfrekvens til en af transmissionsliniens uønskede resonansfrekvenser, kan man "suge" resonansen ud af outputtet fra selve linien. 
Jeg har prøvet at undersøge princippet ved brug af TL modellen.

Som eksempelsystem har jeg benyttet en Dayton Audio RS180-4 6½" basmellemtone enhed, der egner sig godt til brug i TL.

For at holde eksemplet simpelt, simulerer jeg på en transmissionslinie med konstant tværsnitsareal (Taper Ratio = 1). Transmissionslinien leder direkte ud til mundingen, der har samme areal som selve linien.

Transmissionsliniens totale længde er 242 cm. Højttalerenheden er placeret med centrum 40 cm fra den lukkede ende (svarende til et off-set på ca. 0.17). 

I udgangspunktet (base casen) dæmpes transmissionslinien med dæmpevat der fylder 20% af liniens tværsnitsareal i hele liniens længde. 
Base case simuleringen for dette system ser ud som vist nedenfor.

I dette eksempel fokuseres på basområdet. Uønskede resonanser ved højere frekvenser ignoreres i denne omgang. Disse resonanser behandles mere effektivt ved andre metoder end absorberen.

I basområdet ses den første uønskede resonans ved ca. 100 Hz. Denne resonans slår igennem med et niveau, der ligger 4-5 dB over maks. outputtet ved systemets kvartbølge-frekvens (ca. 32 Hz).


For at dæmpe resonansen ved 100 Hz. kræves yderligere dæmpevat. I nedenfor viste simulering har jeg øget mængden af dæmpevat i området fra enheden og en meter ned af linien. I dette område ligger nu dæmpevat, så det dækker 80% af kanalens tværsnitsareal. Der er ingen absorber i systemet.

Den uønskede resonans ved 100 Hz. er nu kommet ned i et niveau lige under kvartbølgeresonansen. Men dette har samtidig dæmpet hele kanalens output med 1-2 dB i basområdet.

Alternativet til denne kraftige dæmpning af selve transmissionsliniekanalen er den nævnte absorber.

I den næste simulering er jeg gået tilbage til base-casen med 20% dæmpning af hele TL kanalen. I stedet indfører jeg nu et absorber-kammer på 15 liter og justerer porten mellem TL kanalen og kammeret, så absorberens egenfrekvens rammer lidt over 100 Hz.
Kammeret er i første omgang helt tomt (intet dæmpemateriale i selve kammeret). Alle andre designparametre er de samme som ved base casen.

Resultatet er et kraftigt sug på TL mundingens output ved ca. 105 Hz. TL mundingens output er faldet lidt i niveau i hele frekvensspektret, men tabet er mindre end ved systemet med kraftig dæmpning af selve TL kanalen. Absorberen har samtidig sænket transmissionsliniens kvartbølgefrekvens (tuningsfrekvens) med små 5 Hz.

Ved dæmpning af absorberen, enten ved placering af dæmpevat i kammeret eller i porten mellem TL kanalen og kammeret, kan man justere "suget" fra absorberen.

I simuleringen nedenfor har jeg dæmpet absorberen, så suget er mere kontrolleret og man får en pænere afrulning på TL mundingens output i basområdet.

Så ser systemet helt pænt ud i basområdet.

Nedenfor har jeg sammenlignet simuleringer for de summerede outputs (Driver + TL munding) for base casen samt systemerne med hhv. udæmpet og dæmpet absorber.

I base casen har systemet et kraftigt overshoot (for meget niveau) i området under 100 Hz. og et kraftigt dyk mellem 100 Hz. og 200 Hz. Dykket skyldes interferens mellem enheden og TL mundingens output, der spiller med markant faseforskydning i dette frekvensområde.

Systemerne med absorber har stort set intet overshoot under 100 Hz. Dykket fra base casen mellem 100 og 200 Hz. bliver samtidig mindre udtalt. 
Systemet med den udæmpede absorber fjerner for meget energi lige under 100 Hz. Dæmpningen af absorberen giver noget af denne energi tilbage igen.

Generelt ses det, at systemet med absorberen tillader en mere jævn respons i basområdet, uden nævneværdigt overshoot. Samtidig går systemet med absorberen markant dybere end base casen.

Til slut sammenlignes resultaterne af de to principper; 1) dæmpning af TL kanalen for at reducere den uønskede resonans og 2) Indbygning af dæmpet absorber til reduktion af den uønskede resonans.
Nedenfor vises de summerede outputs for disse to systemer.

Vurderet udelukkende på ovenfor viste simuleringer lader absorberen til at være en favorabel løsning på et problem, der ellers kræver kraftig dæmpning af TL kanalen og som samtidig ender med sub-optimal performance.

En stor ulempe ved absorberen er dog, at kabinettet skal bygges endnu større end det i forvejen store kabinet for en klassisk TL.
Placeringen af absorberen (portens åbning) i TL kanalen er samtidig kritisk. Absorberen optimeres efter en specifik placering og vil kun virke efter hensigten ved denne placering.
Absorberen påvirker TL systemets kvartbølgefrekvens og det komplicerer designet. 

Men alt i alt et interessant princip, der kunne være spændende at prøve af.


Edited by Enthusiast - 13 Feb 2020 at 22:35
Back to Top
Enthusiast View Drop Down
Excentrisk
Excentrisk


Joined: 19 Okt 2011
Location: Storkøbenhavn
Online Status: Offline
Posts: 1134
  Quote Enthusiast Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 08 Jan 2019 at 19:35
Jeg kan lige tilføje en simulering på samme enhed i ovenfor viste tapered linie.


Her er benyttet ca. samme (relative) off-set af enheden som i systemerne A og B. Tværsnitsarealet af linien ved enheden er den samme som i A og B. Arealet af mundingen er 1/4 af liniens tværsnitsareal ved enhedens placering. Mængde og placering af dæmpemateriale er ligeledes sammenlignligt med de tidligere simuleringer.

Vha. den anvendte taper kan den fysiske linie-længde kortes ned med 1/3 i forhold til A og B vist tidligere. 
Men det ses tydeligt, hvordan mellemtonebidraget slår igennem med næsten samme niveau som bas-outputtet.

Det er også en af årsagerne til, at jeg i min 2.5-vejs endte med at dele TL bassen med 2. ordens afrulning fra ca. 250 Hz.


Edited by Enthusiast - 08 Jan 2019 at 19:36
Back to Top
Enthusiast View Drop Down
Excentrisk
Excentrisk


Joined: 19 Okt 2011
Location: Storkøbenhavn
Online Status: Offline
Posts: 1134
  Quote Enthusiast Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 07 Jan 2019 at 22:10
Den TL jeg byggede til min 2.5-vejs højttaler benyttede en helt simpel tapered (indsnævrende) linie samt offset af enheden.
Lidt simpelt tegnet 

Det sorte skraverede felt er blot fyldt ud med sand (det gør jeg ikke igen - det blev alt for tungt at bære på Confused).
Linien har størst tværsnitsareal i den lukkede ende og mindst areal ved mundingen. Den indsnævrer jævnt over hele forløbet i min konstruktion.

Det er denne type TL, hvor man har svært ved at få undertrykt mellemtonebidraget fra mundingen uden at kvæle bassen.

Konstruktion A tidligere vist er med konstant tværsnitsareal af hele linien, men her er selve mundingens areal så mindre end linien. Ulempen ved det er, at kabinettet bliver større (kanalen skal være længere). 
Men fordelen ved det undertrykte mellemtonebidrag er nok værd at tage med (i 2-vejs sammenhæng i hvert fald).


Edited by Enthusiast - 07 Jan 2019 at 22:15
Back to Top
Hylle View Drop Down
Pro medlem
Pro medlem


Joined: 08 Jan 2009
Location: Midtjylland
Online Status: Offline
Posts: 656
  Quote Hylle Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 07 Jan 2019 at 22:01
Den TL du har idag er den bygget som model A? De er heldigvis forholdsvis lette at bygge sammenlignet med så mange andre ældre TL typer. 
Back to Top
Enthusiast View Drop Down
Excentrisk
Excentrisk


Joined: 19 Okt 2011
Location: Storkøbenhavn
Online Status: Offline
Posts: 1134
  Quote Enthusiast Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 05 Jan 2019 at 16:31
Kommercielt produkt bliver det ikke LOL

Men forhåbentlig kan det blive til en vellydende, slank, 3-vejs gulvhøjttaler.

En del af udfordringen bliver at få lavet det ydre design, således at det tillader den ønskede udformning af TL mht. placering af enheder og linie-munding.

Projektet er i designfasen og bliver næppe realiseret lige foreløbig. De bliver i hvert fald helt sikkert ikke klar til Julefrokosten 2019 Smile
Back to Top
USXX View Drop Down
Pro medlem
Pro medlem
Avatar

Joined: 17 Dec 2008
Location: Midtjylland
Online Status: Offline
Posts: 3094
  Quote USXX Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 05 Jan 2019 at 12:18
Ja, PMC bruger (brugte) det fx i deres GB1i.

Back to Top
 Post Reply Post Reply Page  123 20>

Forum Jump Forum Permissions View Drop Down

Bulletin Board Software by Web Wiz Forums® version 9.56a
Copyright ©2001-2009 Web Wiz