Forum Home Forum Home > Selvbyg af højttaler > Delefiltre
  New Posts New Posts RSS Feed: BSC, hvordan slipper andre for dette?
  FAQ FAQ  Forum Search   Calendar   Register Register  Login Login


BSC, hvordan slipper andre for dette?

 Post Reply Post Reply Page  123 4>
Author
Message
rskriver View Drop Down
Enthusiast
Enthusiast
Avatar

Joined: 01 Okt 2012
Location: Vesthimmerland
Online Status: Offline
Posts: 181
  Quote rskriver Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Topic: BSC, hvordan slipper andre for dette?
    Posted: 28 Okt 2013 at 07:58
Hej alle

Nu sad jeg i aftes og prøvede at blive klog på baffle step correction, og gang på gang får vi diy folk, der er nye indenfor denne spændende verden at vide, at vi pga baffle step correction mister db i bassen og derved kommer den samlede højttalerkonstruktion til at have en følsomhed en 3db under den følsomhed, der er opgivet på enhederne?

Læste et sted at man kunne bruge denne formel:
baffle step freq = 115/width in metres, so here =~ 377 Hz

Men det jeg så slet ikke forstår er at mange konstruktioner jeg falder over fra de garvede diy folk, ikke lider af at miste db i bassen pga baffle steppet?

Fx: http://www.troelsgravesen.dk/JA8008.htm

http://frequence-shop.dk/produkter/26-byggesaet-gulv/823-----bostrup-hoejttaleren/

Håber i vil komme med et par indspark der kunne gøre mig lidt klogere på problemet, da alle de artikler jeg finder der forklarer bsc er alt for tekniske for mig. Confused

Er der iøvrigt kabinetkonstruktioner der kommer ud over bsc problemet?
Back to Top
USXX View Drop Down
Pro medlem
Pro medlem
Avatar

Joined: 17 Dec 2008
Location: Midtjylland
Online Status: Offline
Posts: 2771
  Quote USXX Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 28 Okt 2013 at 08:32
Alle højttalere vil i en eller anden grad have et baffelstep, som skyldes kantdiffraktion. Teoretisk set er baffelsteppet på 6 dB, men i et almindeligt rum, hvor der er reflekterende flader (og særligt hvis højttaleren står op ad bagvæggen), kan det være mindre udtalt - regn i praksis med 3-6 dB (typisk omkring 4-4.5 dB). Bemærk at baffelsteppet ikke ses på nærfeltsmålinger (hvilket er uinteressant). Hvis en højttaler skal have en god klangbalance, skal der på en eller anden måde kompenseres for baffelsteppet. Det kan man gøre på forskellige måder:

1) Lav en 2½-vejs højttaler, hvor den nederste bas deler opadtil ved baffelfrekvensen - begge basser spiller hele vejen ned (der er altså ingen afskæring af lave frekvenser på den øverste bas/mellemtone).

2) Brug et korrektionsled i bas/mellemtonens filter på en 2-vejs højttaler (en parallelkobling af en spole og en modstand som så sidder i serie med enheden). Selve filtereret sidder så ude foran korrektionsleddet (altså tættest på forstærkeren). Nogle gange kan det være nødvendigt med et RC-led (impedanskorrektion) til stel mellem filteret og korrektionsleddet.

3) Undlad korrektionsled og lad i stedet filteret dele (noget) lavere end den ønskede delefrekvens (og med blødere afrulning i starten).

I 3-vejs konstruktioner tænker man ofte slet ikke over problemet, selv om der naturligvis stadig er et baffelstep. Det skyldes, at den nedre deling ofte ligger "automatisk" omkring baffelfrekvensen, og bruger man enten én stor basenhed (dog ikke en decideret "tung" subwoofer-enhed) eller to mindre basenheder parallelkoblet, kommer følsomheden (med baffelsteppet i betragtning) som regel til at passe ret godt med mellemtonen.

Den formel, du angiver, virker ret godt i praksis.
Back to Top
rskriver View Drop Down
Enthusiast
Enthusiast
Avatar

Joined: 01 Okt 2012
Location: Vesthimmerland
Online Status: Offline
Posts: 181
  Quote rskriver Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 28 Okt 2013 at 09:32
Så snakker vi en passiv 2-vejs uden EQ er der ingen vej udenom baffelstep tabet, uanset om man benytter dit punkt 2 eller 3, korrekt?

Så i en 3-vejs ville man måske dele bassen forskudt i forhold til mellemtonen? Fx. hvis baffelsteppet var ved 350hz, så dele bassen ved 400hz og mellemtonen ved 300hz for at give et hæv, der hvor baffelsteppet trækker ned?

Tak for uddybende svar på menneskesprog selv jeg kan forstå Ulrik Smile
Back to Top
USXX View Drop Down
Pro medlem
Pro medlem
Avatar

Joined: 17 Dec 2008
Location: Midtjylland
Online Status: Offline
Posts: 2771
  Quote USXX Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 28 Okt 2013 at 09:45
Første spørgsmål ikke forstået...

Hvis du benytter dig af metoderne 2) eller 3), kan du kompensere for baffelsteppet. Hvis du ikke benytter dig af nogle af metoderne eller bruger anden form for EQ, så vil du have et baffelstep (dvs. tab af niveau ved lave frekvenser).  Du kan selvfølgelig dæmpe diskanten ned til basniveau, men så har du en træls mellemtonepukkel tilbage - og det lyder ikke godt.

Dit spørgsmål vedr. 3-vejs deling kræver en længere forklaring, som jeg ikke kan bruge tid på her lige nu. Hverken baffelstep eller passive filtre deler brat - men baffelsteppet er noget mere brat i sin overgang end dit filter vil være.


Edited by USXX - 28 Okt 2013 at 09:46
Back to Top
USXX View Drop Down
Pro medlem
Pro medlem
Avatar

Joined: 17 Dec 2008
Location: Midtjylland
Online Status: Offline
Posts: 2771
  Quote USXX Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 28 Okt 2013 at 09:48
Det er mest i 2-vejs konstruktioner, du skal bekymre dig om problemet - og der er løsningerne primært de tre muligheder, jeg nævner.

Edited by USXX - 28 Okt 2013 at 09:48
Back to Top
rskriver View Drop Down
Enthusiast
Enthusiast
Avatar

Joined: 01 Okt 2012
Location: Vesthimmerland
Online Status: Offline
Posts: 181
  Quote rskriver Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 01 Apr 2014 at 17:09
Sidder lige nu og leger lidt med simulering for at blive lidt klogere på baffelstep problematikken.

Startede med at dele mellem bas og mellemtone ved samme frekvens som baffelstep-frekvensen med et butterworth 2. ordens, men fik så et kæmpe dyk i frekvenskurven ved baffelstep-frekvensen.

Har rykket delefrekvensen højere for bassen og lavere for mellemtonen, så der tilføjes ekstra energi i området hvor baffelsteppet stjæler nogle db.

Men går ikke ud fra dette er den korrekte fremgangsmåde?

Ulrik skrev: I 3-vejs konstruktioner tænker man ofte slet ikke over problemet, selv om der naturligvis stadig er et baffelstep. Det skyldes, at den nedre deling ofte ligger "automatisk" omkring baffelfrekvensen, og bruger man enten én stor basenhed (dog ikke en decideret "tung" subwoofer-enhed) eller to mindre basenheder parallelkoblet, kommer følsomheden (med baffelsteppet i betragtning) som regel til at passe ret godt med mellemtonen.

Bruger pt. boxsim, er det blot simulatoren der ikke viser den samlede frekvenskurve ordentligt?

Enhederne der er tale om er 2stk 21w/8555-00 i parallel og en SB12MNRX25-4 med en baffelstepfrekvens på ~464hz. Altså forsøgte jeg at dele med et standard 2. ordens butterworth filter på 464hz.

Ser alle steder på nettet hvordan andre DIY folk simulerer deres konstruktion inden de bygger et test-kabinet og måler, men synes ski aldrig jeg kan få det til at ligne noget ordentligt :)

Edit: Er det fordi de 2 parallelkoblede basser ikke har en samlet høj nok følsomhed ift. mellemtonen, netop pga. baffelsteppet?


Edited by rskriver - 01 Apr 2014 at 17:12
Back to Top
Digital_thor View Drop Down
Excentrisk
Excentrisk


Joined: 03 Mar 2011
Online Status: Offline
Posts: 562
  Quote Digital_thor Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 01 Apr 2014 at 17:55
Du bør jo nok lave en testkasse, så du kan måle lidt på nogle praktiske eksempler. Det giver så meget mere end simuleringer - vil jeg mene. Dine enheder burde arbejde fint sammen, så længe du vælger filter og delefrekvens med lidt omhu.
21W burde gå fint til omkring 500hz, selv om du jo så dog kun er 24db nede ved 2Khz, med et 12db filter, så klang osv kan hurtigt bliver kompromiteret. Nogen mellemtone enhed er det jo ikke ligefrem.
Med en testkasse kan du f.eks prøve dig lidt frem med forskellige baffler, og se effekten af dette. Mål også gerne enhederne hver for sig, så du får en solid ide om hvad de kan og hvad de ikke kan.
Simulering er fint. Men jeg kender ikke mange, som slipper omkring en del testopstillinger, før det begynder at bliver godt Wink
Back to Top
rskriver View Drop Down
Enthusiast
Enthusiast
Avatar

Joined: 01 Okt 2012
Location: Vesthimmerland
Online Status: Offline
Posts: 181
  Quote rskriver Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 01 Apr 2014 at 18:05
Ok Thor. Det var egentlig også for at prøve at finde en mellemtone der kunne passe til basserne :)

Har et kabinet fra tidligere projekt jeg tænker at smide dem i. Laver så en parallelkobling af 2 stk basser og smækker i et lukket ~54liter kabinet. Dog er dette kabinet kun 25cm bredt.

Kan bare lave et 4. ordens filter istedet for, men igen virker det for mig lidt åndsvagt at købe delefilter-komponenter hjem før jeg har en ide om hvor delefrekvensen skal ligge? Håbede man kunne simulere sig lidt frem til hvor delefrekvensen laves.

Alternativt må jeg ud at investere i noget miniDSP og så bare lege med aktiv deling istedet for. Det andet her virker så håbløst :)
Back to Top
Digital_thor View Drop Down
Excentrisk
Excentrisk


Joined: 03 Mar 2011
Online Status: Offline
Posts: 562
  Quote Digital_thor Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 01 Apr 2014 at 18:35
Aktiv deling er sjov - tro mig. Og selv om man kan få meget til at lykkedes, så er aktiv deling en del nemmere at få til at lykkedes inden for kort tid.
SB12 er en rigtig god mellemtone, men den kan ikke trækkes så dybt, pga af sine fysiske begrænsninger, især hvis du ønsker at spille bare lidt højt.
Jeg kan lide SB12 fordi den pga af sin lille fysiske størrelse, spreder næsten lige så godt, som en diskant og derfor giver et bredere lyttevindue.
Men 5" fra SB er også rigtig god. Men med to 8" basser, burde du kunne dele højt nok til at en 4" kan virke fornuftigt, især med lidt aktiv korrektion.
Man kan jo nok simulere det. Jeg valgte dog at prøve mig lidt frem og  benytte nogle af de samme grundprincipper, som det ses i mange kommecielle højttalere. F.eks dali 870, 850 osv, deler jo omkring 5-600hz mellem deres 8" basser og 5" mellemtoner. Så helt i skoven er det nok ikke. Men jeg forstår udemærket at du ikke køber en masse komponenter, for at efterprøve princippet.
Der er jo tit noget på brugtmarkedet, som f.eks her:
http://www.dba.dk/andet-andet-maerke-minidsp/id-1005376531/

Eller her, hvor du får fjernbetjent forforstærker over i hatten:
http://forum.recordere.dk/forum_posts.asp?TID=131429&PID=1326344&SID=3b6c83b4-b83e-323bdb8a-41730-7720601852&title=minidsp#1326344

Jeg fortrækker personligt groundsound, men der skal jo være plads til alle Smile

Har du egentlig måleudstyr?
Back to Top
rskriver View Drop Down
Enthusiast
Enthusiast
Avatar

Joined: 01 Okt 2012
Location: Vesthimmerland
Online Status: Offline
Posts: 181
  Quote rskriver Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 01 Apr 2014 at 19:01
Simuleringen gik meget bedre da jeg prøvede med 4. ordens filtre. men igen, der er hverken imepdans-korrektion eller noget i test-simu-filteret.

Ja jeg sad og læste på miniDSP aktiv deling i går, og det lyder jo noget nemmere for en begynder som mig. Desuden har jeg en syv-kanals marantz stående der kunne bruges til formålet. 

Er en nano-digi nok til at dele 2stk 3-vejs højttalere aktivt?
http://www.minidsp.com/products/minidsp-in-a-box/nanodigi-2x8-b

Der er 8 udgange, og går ud fra jeg skal bruge 6? :)


Har en Umik-1 og noget REW jeg bruger til at måle med.
Back to Top
 Post Reply Post Reply Page  123 4>

Forum Jump Forum Permissions View Drop Down

Bulletin Board Software by Web Wiz Forums® version 9.56a
Copyright ©2001-2009 Web Wiz