Forum Home Forum Home > Selvbyg af højttaler > Forberedelser og spørgsmål
  New Posts New Posts RSS Feed: Rokys 3 vejs forberedelse hvilke SB Accoustics
  FAQ FAQ  Forum Search   Calendar   Register Register  Login Login


Rokys 3 vejs forberedelse hvilke SB Accoustics

 Post Reply Post Reply Page  123>
Author
Message
Roky View Drop Down
Excentrisk
Excentrisk


Joined: 11 Maj 2012
Online Status: Offline
Posts: 769
  Quote Roky Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Topic: Rokys 3 vejs forberedelse hvilke SB Accoustics
    Posted: 12 Apr 2013 at 20:04
Hej alle,

Efter at jeg har fået miniDSP og målemikron fra samme firma, er der nu mulighed for realisere nogle muligheder jeg har gået og tænkt på. Delefilter har været den primære hurdle.
 
Først og fremmest er jeg faktisk ret glad for mine SP95 (nu med aktiv drift og tweaker på det elektroniske delefilter, og er i gang med at forstå dets facetter) http://www.troelsgravesen.dk/SP95.htm
Hold da helt fast der er styr på sagerne og hul igennem med aktiv drift ! Men jeg kunne godt tænke mig endnu mere bund og overskud ! og mere åbenhed i mellemtonen- og derfor tænker jeg at membranareal må være løsningen.
Jeg har forsøgt at spille på langs i mit rum, men så falder perspektivet i lydbilledet sammen. Hvis jeg spiller diagonalt, så falder bassen fra hinanden i sweetspot. Så nu spiller jeg, som før, på den korte led, som så giver det bedste kompromis. Og her er bassen ikke det bedste - dog ikke dårlig, men jeg kan høre at potentialet i 18W er større med en bedre placering. Her kommer de muligheder jeg ser som en løsning:


Jeg havde egentligt set mig lun på en åben baffel konstruktin og højeffektive enheder ala det her http://www.troelsgravesen.dk/OBL11.htm pga. den skulle lyde rigtigt godt og dynamisk (jeg har ikke hørt en åben baffel endnu), MEN hvad jeg forstå så skal de have mindst 1 meter bagtil og det er altså lige presset på 17 kvm. Og bas under 40 Hz med høj effektivitet kræver vel + 100 liter volumen...

Den anden løsning er udbygning af SP95 med eks en god mellemtone. Tror dog ikke selv på at jeg lydmæssigt får så voldsomt meget ud af den her løsning. 

Den tredje løsning, som jeg også kan realisere rimeligt hurtigt, er en løsning med en evt modificering af et sæt 15.5 liter standerhøjttalere jeg byggede for 2 år siden. En ny udskiftelig baffel (så er det bare ærgerligt med de neodymmagneter jeg fræste ned bagfra i baflen til frontstofEmbarrassed) og så kan jeg prøve en XT25, som jeg har tænkt på længe, og evt nogle andre basser end 18W831. Dette skulle så suppleres med 2 "subs" placeret i rummet. Jeg har mulighed for at købe 2 stk 26W/4867T00 til en rigtig god brugtpris. Lav membranmasse, og rimeligt høj følsomhed, så de må give et godt punch? Har også tænkt på peerless sls 12 tommer. SB enheder er bestemt også en mulighed. 
Hvor langt nede kan jeg dele mellem stander og "sub". En 100 hz tone er 3,4 meter lang så i teorien skal "subben" vel være inden for den radius af standeren?

Her er den standerhøjttaler jeg har tænkt at bruge (det er ikke det rum de skal spille i):


Grunden til at jeg skriver "sub" er at jeg primært er interesseret i at have godt med overskud i området omkring, 40 hz og op. 
Jeg er bestemt IKKE ude efter brian bumle bas 18 hz -3dB. 

Jeg har mulighed for at korrigere alt ind.

Jeg hælder mest til den sidste løsning. Hvad synes i ?Big smile 

mvh


   


Edited by Roky - 20 Maj 2013 at 15:43
Back to Top
Digital_thor View Drop Down
Excentrisk
Excentrisk


Joined: 03 Mar 2011
Online Status: Offline
Posts: 562
  Quote Digital_thor Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 13 Apr 2013 at 11:20
Jeg ville anbefale at du kigger på en mindre mellemtone. f.eks 4"'eren fra SB. Lav membranvægt giver en mere problemfri frekvensgang opefter, syntes jeg. Desuden er dens diameter mindre, hvilket skulle hjæpe, når delingen til diskanten skal tweakes ind - en mindre membran beamer simpelthen mindre = bedre spredning.
Hvis du vil have lidt skub i det nedre, så spiller en 18W efter min mening ikke reel dybbas. Bevares, den kan presses til at arbejde ganske meget, men det kommer aldrig i nærheden af en større og tungere membran. Hvilket også er derfor at jeg benytter 4 vejs opsætning, så jeg har stor membran til det dybe og 18W til mellembas, så området omkring 60 - 300 hz er dækket af en enhed med lidt membranareal, som samtidig er let nok til at få de mindre detaljer med. F.eks meget af den fylde, som giver liv til stemmer og f.eks strygerinstrumenter, har undertoner nede ved 200hz. Og her har de fleste mellemtoner i 4 og 5" størrelserne ikke megen energi. Du kan da godt få dem til at pumpe lidt ved disse frekvenser, men så mister de noget af deres "skønhed" ved de højere frekvenser, som netop er årsagen til at man valgte den mindre mellemtone til at begynde med.
Jeg vil vende den helt rundt og spørge mere til hvor meget plads du vil bruge på højttalerne, samt hvordan din opstilling er. Åben baffel bliver nemt noget skrammel, hvis du ikke har god lang afstand til din bagvæg, ca 1½ meter eller mere. Dette skyldes reflektioner, som kommer til at mudre lydbilledet sammen, som du måske kun halvhjertet kan dæmpe med god solid akustisk dæmpning på væggen bag højttaleren.
Dernæst er det vigtigt du lige specificere hvilken DSP du har, da antallet af udgange sætter begrænsningen på hvilke forslag vi kan lægge på bordet.
Hvad er dit budget og hvor meget må du genere dine naboer Wink


Edited by Digital_thor - 13 Apr 2013 at 11:24
Back to Top
Roky View Drop Down
Excentrisk
Excentrisk


Joined: 11 Maj 2012
Online Status: Offline
Posts: 769
  Quote Roky Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 13 Apr 2013 at 23:43
Lyder til at åbenbaffel ikke er det optimale i mit rum !

Mit rum er ca 17 kvadratmeter. Her er en ca plantegning.Højttalerne har ca 0.7 meter fra bagvæg til frontbaffel. Hvor højt jeg spiller? Nogle gange lidt over 90 dB. Mht til naboer så er der gensidig respekt, så det er ok at fyre den af en gang i mellem. Og sådan skal det også være !
Har dog oplevet at jeg spiller højere end ellers fordi det bliver ved med at lyde godtBig smile 
Jeg vil ikke have kæmpe køleskabs højttalere igen (Har haft IMF TLS80mkII). Det footprint mine SP95 og standerne har, passer mig meget godt. Ydermere vil et sæt semi subs på 60 liter være ca maks jeg vil have stående. Også i forhold til hvis jeg skulle flytte et andet sted hen. Jeg har været på besøg ved Ronnie herinde fra (troels G Jensen klon alike) og den er simpelthen for stor!. Desuden skal det nævnes, at jeg kun har mulighed for at bygge i sommerferien, og jeg vil ikke bruge 200 + timer den her sommer. Et sæt subs kan i hvert fald realiseres ret hurtigt! 

Her et mit setup: 


Budget. Omkring 3500 kr for enheder. Jeg vil hellere end gerne købe brugte højttalerenheder, og jeg er ikke mærkefreak.  Så vi er ikke ude i eton basser eller at der skal prøves dyre eksotiske enheder af Wink Omvendt så betyder det ikke noget for mig at bruge 500 + eller - hvis det er det kommer an på. Men så billigt og godt som muligtBig smile 18W8531 synes jeg i baggklogskabens lys var for dyr.

Idéen med 4 vejs lyder ikke dårlig, især det med at få godt med overskud fra 60-300 hz, men det er bare ikke realiserbar med et 5.1 input
Edited by Roky - 13 Apr 2013 at 23:57
Back to Top
KimV View Drop Down
Newbie
Newbie
Avatar

Joined: 18 Dec 2010
Location: Århus
Online Status: Offline
Posts: 36
  Quote KimV Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 14 Apr 2013 at 02:09
Nu kender jeg ikke de 18W8531, men har svært ved at forstå; at et par 18cm højttalere IKKE kan producere nok bas på 17 kvm. Har du prøvet at forandre / forbedre akustikken i rummet ?
Jeg spiller på et par Audiotechnology 18 cm enheder i 13,5 liter kabinet i et rum på 30 kvm, her jeg kunne godt ønske lidt mere basfylde. Hvis mine højttalere blev sat i et 17 kvm rum, tror jeg der ville være al det bas, jeg kunne ønske mig. Mine højttalere står 137 cm fra bagvæg og ca. 80 cm fra side-væggene
( jeg mangler ikke mellemtone ). 
Måske du vil have mere membran-areal, men husk at for store højttalere i forhold til rum- areal eller volume kan også give problemer.


 
mvh. Kim
Back to Top
Roky View Drop Down
Excentrisk
Excentrisk


Joined: 11 Maj 2012
Online Status: Offline
Posts: 769
  Quote Roky Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 14 Apr 2013 at 21:39
Hej Kim
Nej har ikke lavet noget decideret ved akustikken, men går dog om planer om at lave nogle dæmpefiduser i terræn bats, for at se hvor meget det giver. Det skal dog nævnes, at rummet ikke er specielt bart. Jeg har et stort uldtæppe på gulvet foran højttalere, tæppe som hænger bag ved sweetspot. Og så er der gips loft.

Bassen kravler rundt så den er i hjørnerne, i toppen af rummet(loftet) og ud i siden mellem skab og køkken. Det skal ikke forstås sådan at jeg ikke har noget bas, for det har jeg bestemt, og den er for det meste også dyb nok, jeg kunne bare godt tænke mig, at der rent faktisk er et fysisk hug og at de små 6.5 ikke skal gabe over så stort et frekvensområde.
 
Jeg har også tænkt på at det må have betydning for bassen at den er placeret så forholdsvist højt i rummet?  80 cm oppe hvor mit rum er 2.6 meter til loft.


Back to Top
KimV View Drop Down
Newbie
Newbie
Avatar

Joined: 18 Dec 2010
Location: Århus
Online Status: Offline
Posts: 36
  Quote KimV Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 15 Apr 2013 at 10:14
Det lyder ok med dæmpning af rummets flader, har du prøvet at flytte sweetspot eller højttalere tættere sammen, 5 cm kan have stor effekt på højttalernes lyd ( både i bas og mellemtone ).  Bassens placering i 80 cm højde, burde være godt for baslyden - men den kan være at du søger noget helt andet end dine HT kan levere ?
Hvis man er heldig med placering af lytteposition oh højttalere, kan man få højttalerne til at koble til rummet - det giver en suveræn lyd i basområdet.
En 18 cm kan levere kropsfornemmelse, men med 10" eller 12" er den fysisk på en helt anden måde.
mvh. Kim
Back to Top
Roky View Drop Down
Excentrisk
Excentrisk


Joined: 11 Maj 2012
Online Status: Offline
Posts: 769
  Quote Roky Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 15 Apr 2013 at 21:24
Det giver lidt at flytte højttalere lidt sammen, men ikke alverden- Og jeg sidder heller ikke kun i sweetspot. 
Jeg søger en lyd som er mere frigjort og letflydende, hvis det giver mening? (jeg har i mente at der selvfølgelig er mere at hente i forhold til optimalt delefilter, selvom jeg tvivler på at få den helt i vinkel i forhold til hvad jeg ønsker). 
Jeg ved ikke hvor meget følsomhed har at sige når det er aktivt drift, men vi er immervæk nede omkring 85-86 dB. 

Et andet aspekt er følgelig at jeg synes det er sjovt at bygge selv/konstruere højttalere, men lyden skal følge med, ellers så gjorde jeg det ikke!

Vil et sæt 26W/4867T00 kunne give mig et godt hug i forhold til 18W ? Jeg kan få dem til et godt stykke under 2000 kr. 
Q 0.65 siger 60 liter i lukket kasse -3 dB på 39 Hz
Jeg tænker at dele ved 60 Hz måske højere? op til 300 Hz om muligt?. Hvor langt fra et sæt standere kan de stå og hvor højt kan jeg dele uden jeg kan høre at den ikke står samme sted?

Jeg er biased af at prøve den løsning, fordi den er meget fleksibel og ligetil, jeg vil bare ikke kaste mig ud i det, hvis ideen er noget skod og det ikke er tiden/pengene værdSmile
Back to Top
KimV View Drop Down
Newbie
Newbie
Avatar

Joined: 18 Dec 2010
Location: Århus
Online Status: Offline
Posts: 36
  Quote KimV Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 16 Apr 2013 at 09:36
Jeg kender ikke 26W/4867T00, men større membran-areal vil give bedre bas.
mvh. Kim
Back to Top
Fasen View Drop Down
Enthusiast
Enthusiast
Avatar

Joined: 02 Okt 2009
Online Status: Offline
Posts: 372
  Quote Fasen Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 16 Apr 2013 at 11:18
Jeg har haft 26W/4867T00 (1 pr kanal) i 60 ltr BR (10x40 cm port) og jeg manglede ikke bas. Dyb , kontrolleret og præcis bas. Min stue er 21 kvmt. Absolut en superfed basenhed som spiller rigtigt godt. Og den flytter langt mere luft end 18W (som jeg spillede med som bas/mellemtone da jeg havde 26W). 18W spiller godt, men der er grænser for hvor meget den kan flytte i området 20-50hz.
Prøvede kort 26W i lukket og det synes jeg ikke var helt så godt (i min stue) . Lød hurtigere presset i forhold til et portet kabinet.
 
Delte dem ved 70-80hz svjh. Blev trukket af Hypex DS 4.0 (1 pr kanal)
 
 


Edited by Fasen - 16 Apr 2013 at 11:33
Belles Soloist 3
Micromega PW-250 poweramp
Sonos Connect
REGA DAC
Tannoy DMT 10MKII
2x15" Peerless SLS subs.
Back to Top
Roky View Drop Down
Excentrisk
Excentrisk


Joined: 11 Maj 2012
Online Status: Offline
Posts: 769
  Quote Roky Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 16 Apr 2013 at 17:29
Hej Fasen tak for input! Hvordan havde du 26W placeret i forhold til 18W og en diskant? Jeg har tænkt på om man kunne placere 26W kabinettet helt op til væggen, bagved standerhøjttalerne og måske lidt ud til siden, så de bliver hjørneagtig sub/bas, og så blot justere tidforsinkelse ind. 


Andre må meget gerne byde ind, kan se der er en del som kigger med Smile
Back to Top
 Post Reply Post Reply Page  123>

Forum Jump Forum Permissions View Drop Down

Bulletin Board Software by Web Wiz Forums® version 9.56a
Copyright ©2001-2009 Web Wiz